Think Tank

Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2015: Πάρε κι εσύ Θέση

του Αναστασιάδη Δημήτρη

Κόκκινο, Πορτοκαλί, Κίτρινο, Πράσινο, Μπλέ και Μώβ. 6 χρώματα, 1 σημαία, 1 πανανθρώπινη ιδέα.

Για άλλη μια χρονιά -11η παρακαλώ- το Athens Pride στεφθηκε με επιτυχία (παρά όποια προβλήματα) στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκπροσωπώντας όχι μόνο την διαφορετικότητα αλλά και την ίδια την ελεύθερη έκφραση της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Γκέι, Λεσβίες, Τρανς, Διεμφυλικοί, Μεσοφυλικοί, Στρειτ, Αμφί κ.λ.π. συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν ένα βροντερό «Είμαι εδώ» και να υποστηρίξουν το δικαίωμα του καθενός στη σεξουαλικότητα και στην επιλογή κοινωνικού φύλου.

B8E350F2FC94312F32279C39B0A6CCCD

Από το πρωί οι εκδηλώσεις ήταν έντονες με διάφορα workshop, δραστηριότητες από τους απανταχού εθελοντές/τριες και μικρά flash mobs σε διάφορα σημεία της πόλης. Η προσέλευση του κόσμου μέχρι το βράδυ είχε ξεπεράσει τον αριθμό των 32.000 ατόμων, αριθμός ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα αντίστοιχων εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Μέχρι το απόγευμα μάλιστα, η πλατεία Κλαυθμώνος έσφυζε από ζωή με αποκορύφωμα την παρέλαση Υπερηφάνειας με άρματα, διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές ομάδες με πανό και την χρωματιστή σημαία να δίνει το ρυθμό από την Κλαυθμώνος, στο Σύνταγμα, κι από την Βουλή μέχρι την Ομόνοια. Χορός, σφυρίγματα και πληθώρα σημαιών στα χρωματα του ουράνιου τόξου ανέμιζαν στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, με ένα μόνο αίτημα πέραν σεξουαλικοτήτων, ηλικίας, φύλου, φυλής ή κοινωνικού υπόβαθρου: αυτό της ελευθερίας στην απροκατάληπτη αγάπη.

11351178_10153326436414242_419732725186874203_n

Φέτος, πιο έντονα από ποτέ, δόθηκε το στίγμα μιας κοινωνίας που προχωρά σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μελών της ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Πιο συγκεκριμένα, την στιγμή που στην Ελλάδα (μια χώρα που έχει λάβει ποικιλία προστίμων από την Ε.Ε. για την μη-συμμόρφωση σε θέματα LGBTQI) επεκτείνεται το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, το φετινό Pride είχε μια αίσθηση ανθρώπινης σύζευξης απέναντι στα σπάργανα μιας πιο ισότιμης πολιτικής αντιμετώπισης των ΛΟΑΔ ατόμων. Άλλωστε μην ξεχνάμε οτι η κοινωνική απομόνωση και ο αποκλεισμός από δικαιώματα που για άλλους θεωρούνται θεμελιωμένα, εντείνει την διαφορετικότητα και την τονίζει ως αποκλίνουσα, άρα και απορριπτέα.

11265012_1014550558585230_7037561669043210122_n

Παρά τον φεστιβαλικό χαρακτήρα του Pride, γίνεται κατανοητό ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη ρευστότητα του φύλου και την διαφοροποίηση του ανάμεσα σε κοινωνικό και βιολογικό, καθώς επίσης και το δικαίωμα στην αγάπη με όποιον ή όποια ο καθένας επιθυμεί.

Το φετινό σύνθημα «Πάρε θέση» έχει να κάνει όχι μόνο με το διεκδικηθέν δικαίωμα σην δημιουργία οικογένειας, αλλά και στις υποθέσεις που κλόνισαν κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία, όπως είναι αυτή του Βαγγέλη Γιακουμάκη αλλά και των απανταχού ανθρώπων που ζουν υπό το καθεστώς του εκφοβισμού για την διαφορετικότητα τους, ειτε φυλετική, ειτε ηλικιακή, είτε σωματική κ.ό.κ.

CHXhxWOUsAAzyUS

Ειδικά στις μέρες της κρίσης, που η κοινωνία έχει την τάση να συντηρητικοποιείται, το Pride δίνει μια ενωτική- χαρούμενη- δόση προβληματισμού, εν είδει Φεστιβάλ, για όλα αυτά που αντί να μας κάνουν μοναδικούς, αντ’ αυτού μας χωρίζουν.

Με τις φωνές τους η Demy, η Πωλίνα, η Αφροδίτη Μάνου, η Μαριέττα Φαφούτη αλλά και το συγκρότημα «Μέλισσες» συνόδευσαν την εκδήλωση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υποστηρίζοντας έμπρακτα το θεσμό του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και προκαλώντας όλους τους παρευρισκόμενους να γιορτάσουν την ισότητα και το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης.

11427187_1014550301918589_5093252889668222719_n

Το ξημέρωμα της 14ης Ιουνίου βρήκε τους εθελοντές να καθαρίζουν την πλατεία Κλαυθμώνος από τα απομεινάρια ενός επιτυχημένου Φεστιβάλ και με την υπόσχεση για ένα ακόμη καλύτερο παρών του χρόνου με περισσότερη πολυφωνία και με την δυναμική για διεκδικήσεις τόσο σε θεσμικό και νομικό, όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο.

Γιατί –εν τέλει- τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν στηρίζονται μόνο στην μονοήμερη διεκδίκηση, αλλά στην συνεχή προσπάθεια για αλληλοσεβασμό, ισότητα, δικαιοσύνη και βαθύτερη κατανόηση της μοναδικότητας του καθενός.

© 2015, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *