Αθήνα: Όμορφη ή Άμορφη; (μέρος 2ο)

του Νικήτα Κάτσου

– Μπαμπά γιατί αγαπάς τόσο πολύ την Αθήνα;
– Γιατί η Αθήνα με μεγάλωσε αγόρι μου.
(Και μου κρατούσε συντροφιά όταν η μητέρα σου με έδιωχνε από το σπίτι)

Από έρευνα που μόλις τώρα έκανα, το 100% των αντρών (ρώτησα μόνο τον κολλητό μου), όταν τσακώνονται με τη σύντροφό τους, έχουν την τάση να παίρνουν τους δρόμους και να περπατούν για ώρες μέσα στη νύχτα. Χωρίς προορισμό. Χωρίς περιορισμό. Χωρίς αίσθηση του χρόνου. Βγαίνεις, περπατάς, και είσαι μόνο εσύ. Εσύ και η πόλη. Κατά κάποιον τρόπο επικοινωνείς με την πόλη, όταν εκείνη φαινομενικά κοιμάται. Όταν κυριαρχεί η ησυχία και οι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί, όταν οι σκιές χορεύουν με το πέρασμα σου κάτω από μια λάμπα, τότε, νιώθεις τον αέρα της έντονο.

Είναι πολύ αργά το βράδυ, έχεις μια μικρή ερωτική απογοήτευση και βγαίνεις για περπάτημα Αθήνα. Βρίσκεσαι στην Αιόλου. Η Θέα, μοναδική. Δεξιά και αριστερά κτήρια και ευθεία στο βάθος, με γεωμετρική ακρίβεια, υψώνεται καμαρωτή η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας. Παίρνεις να δοκιμάσεις ένα φαλάφελ -να δεις τι στο διάολο είναι αυτό που έχει γίνει τόσο της μόδας- και απλά αγναντεύεις. Συλλογίζεσαι και αφουγκράζεσαι τον αέρα και τις ανάσες σου. Είναι μαγικό, απερίγραπτο, δύσκολο να αποδοθεί αυτό το αίσθημα εκείνης της στιγμής. Είσαι εσύ και η πόλη. Εσύ και η Αθήνα. Παρατηρείς γκραφίτι που με το φως της ημέρες δε θα έπεφτε το βλέμμα σου πάνω. Μπαίνεις σε σοκάκια που δεν έχεις ξαναδεί, ανακαλύπτεις και άλλα γκραφίτι και μικρά μπαράκια. Παλιά βιβλιοπωλεία και καταστήματα ρούχων. Όλα οργανωμένα και με έναν αέρα vintage, βγαλμένο από άλλες δεκαετίες. Στέκεσαι έξω από την παλιά Βουλή. Γνωρίζεις πως πλέον είναι μουσείο και πως μέσα φυλάσσεται η καρδιά ενός από τους αγωνιστές της επανάστασης και σε διαπερνά ένα ρίγος στη σκέψη.

Κάνεις μερικά βήματα, βλέπεις ξανά ακρόπολη και ξεκινάς έναν τεράστιο μονόλογο που περιλαμβάνει επανάσταση, πόλεμο, αίμα, νίκη, ελευθερία. Κατεβαίνοντας την οδό Λέκκα, όπου κρύβει ένα από τα πιο όμορφα μυστικά της Αθήνας (ψάξτε το, αξίζει), κάποια στιγμή συναντάς στα δεξιά σου το γνωστό φαγάδικο με τα burger και κάποιες παρέες φοιτητών που έρχονται από πάρτυ του ΕΚΠΑ και είναι λιώμα. Όταν βρεθείς σε αυτό σημείο, ψάξε για αυτή τη στοά:

12204812_563248313825859_21287336_n

Μόλις τη βρεις, μπες και διάβασε τις οδηγίες που είμαι γραμμένες στο δάπεδο. Μια καινούρια περιπέτεια σε περιμένει.

Κάπου εκεί σου έρχεται μήνυμα πως σε συγχωρεί για τη βλακεία που έκανες και ξεκινάς να επιστρέψεις στο σπίτι σου. Όμως αυτή δεν ήταν η τελευταία σου περιπέτεια, σε αυτήν την πόλη, η περιπέτεια και η εξερεύνηση, δεν τελειώνουν ποτέ!

© 2015, Μιχάλης Βούρκος. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr