Fabric Republic – Ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού

H Γεωργία Καλτσή: Project Coordinator Fabric Republic και η Μαρίλια Παπανικολάου: Art Director Fabric Republic μας μιλάνε για το τι είναι ακριβώς το Fabric Republic, εξηγούν τι σημαίνει πρωτοποριακό και οικολογικό σύστημα ανακύκλωσης πλεονάζοντος ρουχισμού, υπογραμμίζουν τους στόχους και τις δράσεις τους και συνοψίζουν την εικόνα που έχουν για την ανακύκλωση και τον εθελοντισμό στην Ελλάδα του σήμερα.

Τι είναι ακριβώς το Fabric Republic;

Γεωργία Καλτσή: Το Fabric Republic είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντα ρουχισμού, το οποίο βασίζεται  στην ιδεολογία του ‘NO EMPTY CLOTHES’ , εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Φιλοσοφία μας είναι, μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς και οργανισμούς αλληλεγγύης, να καλλιεργηθεί έμμεσα και σταδιακά η ανάλογη κοινωνική και οικολογική συνείδηση, ότι δηλαδή το ένδυμα επαναχρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται. 

Με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και ποιοι είναι οι στόχοι;

Μαρίλια Παπανικολάου: H ιδέα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μεταχειρισμένου ρουχισμού, ήρθε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό, αφού χιλιάδες τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων, καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια, ενώ την ίδια στιγμή συνάνθρωποί μας έχουν την ανάγκη να ντυθούν αξιοπρεπώς.

Το Fabric Republic στοχεύει στην 100% αξιοποίηση του πλεονάζοντα ρουχισμού προσφέροντας την πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε καθαρό ρουχισμό, προωθώντας στην ανακύκλωση κατεστραμμένα ρούχα και επαναχρησιμοποιώντας κάποια κομμάτια ρούχων για τη δημιουργία upcycled προϊόντων.

Έχει μεγαλύτερη σημασία ο κοινωνικός χαρακτήρας ή το οικολογικό μήνυμα μέσω της διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού;

Γ.Κ.: Τα τέλη του 2017 ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο τη βελτιστοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της κυκλικής διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού και όραμά μας τη συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης για μια Ζero Waste πραγματικότητα. Και τα δύο έχουν εξίσου σημασία για εμάς, από τη μία γιατί ξεκίνησε σαν κοινωνικό λειτούργημα και από την άλλη για οικολογικούς λόγους που γίνονται πολύ πιο ορατοί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας!

 Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προσφέρουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη το ρουχισμό και ταυτόχρονα να βοηθάς  άλλους στον πλεονασμό τους, που δεν ξέρουν και πως να το διαχειριστούν! Το brand λοιπόν έχει τριπλή σημασία, κοινωνική, φιλανθρωπική και οικολογική, σπάνιος συνδυασμός στις μέρες μας!

Έχετε βρει συνοδοιπόρους και υποστηρικτές στην όλη διαδικασία; Παρέχεται από κάπου βοήθεια και οικονομική στήριξη;

Γ.Κ.: Κάθε αρχή και δύσκολη όπως λένε!!! Πολλοί άνθρωποι ευαισθητοποιήθηκαν όσο γινόταν ευρέως γνωστό το πρόγραμμα και σιγά σιγά φτιάξαμε μία αλυσίδα  που συνεχίζει και μεγαλώνει με το πέρας του χρόνου! Έχουμε αρκετούς συνοδοιπόρους και υποστηρικτές στο έργο που προσφέρουμε όπως οι εθελοντές αλλά και οι άνθρωποι που δωρίζουν τα περισσευούμενα ρούχα τους που δεν τα έχουν ανάγκη! Νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε θερμά για την υποστήριξη που δείχνουν στην προσπάθεια μας!

 Όταν μιλάμε για οικονομική στήριξη, τα πράγματα αλλάζουν, γι’ αυτό φτιάξαμε το δικό μας e-store (www.fabricrepublic.store), ώστε να βοηθήσουμε στη βιωσιμότητα του προγράμματος! Φτιάχνουμε τα δικά μας upcycle προϊόντα προσφέροντας εργασία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μειώνοντας σημαντικά την έκλυση άνθρακα στο περιβάλλον.

Υπάρχει πρόθεση και ανταπόκριση από τον κόσμο σχετικά με τη συμμετοχή και την προώθηση του φαινομένου αυτού;

Μ.Π. : Η ανταπόκριση του κόσμου όλο αυτό το διάστημα είναι μεγάλη ενώ παράλληλα η προσφορά τους είναι πολύτιμη. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας οικολογικής συνείδησης, η οποία βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας και η δημιουργία μιας zero waste πραγματικότητας. Μέσα από συνεργασίες στοχεύουμε στη σταδιακή ενημέρωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, στην ευαισθητοποίηση και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως η επαναχρησιμοποίηση, η επανάχρηση και η υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας.

Θα γίνει σύντομα κάποιο event με σκοπό την προώθηση αυτού του έργου;

Μ.Π. : Βρισκόμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας για ένα εντυπωσιακό event σε συνεργασία με το Sake Tattoo Crew, περισσότερα θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα μας στο Facebook.

Γιατί αξίζει ένας εθελοντής να συμμετάσχει στο καινοτόμο σύστημα πλεονάζοντος ρουχισμού;

Γ.Κ.: Ο εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δε σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή ακόμα και του συνόλου της κοινωνίας.

Το δικό μας έργο σχετίζεται με όλα τα παραπάνω και είναι μία καινοτόμα ιδέα που έχει πολλά οφέλη πέρα του ότι αναπτύσσεις  νέες δεξιότητες, μαθαίνεις  να δουλεύεις ως μέλος μίας ομάδας, μαθαίνεις να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Επίσης, γνωρίζεις εθελοντές με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές, εργάζεσαι σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, διευρύνεις τις  γνώσεις σου και έρχεσαι  σε επαφή με χώρους και ανθρώπους που μπορεί να μην γνώριζες ποτέ πριν!

Τέλος, θα ήθελα να κλείσουμε με το πώς βλέπετε τον εθελοντισμό και την ανακύκλωση στην Ελλάδα του σήμερα.

Μ.Π.:  Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και αισιόδοξο ότι τόσο ο εθελοντισμός όσο και η ανακύκλωση σταδιακά αποκτούν περισσότερη απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσωπικά, ως καλλιτέχνης, θεωρώ πως ένας κόσμος που αλλάζει και υιοθετεί πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, σου δίνει τα περιθώρια να πειραματιστείς, να καινοτομήσεις και δημιουργεί ελπιδοφόρα μηνύματα. Είμαστε τρομερά αισιόδοξοι ότι το φαινόμενο αυτό σταδιακά θα μεγαλώνει!

Στοιχεία Επικοινωνίας: Ε info@fabricrepublic.eu -Τ +30 211 411 7120

F Fabric Republic IG: fabricrepublic_gr W www.fabricrepublic.store

Α Α. Λεωφόρος Θεσσαλονίκης 65Β, Νέα Φιλαδέλφεια

© 2019, Γιάγκος Πλατής. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under talk that talk

Απόφοιτος κοινωνιολογίας στο Πάντειο και μουσικός. Του αρέσει να γράφει κειμενάκια, ιστορίες και στίχους. Θα τον βρεις συνήθως σε κάποιο live στο κέντρο της πόλης. Λατρεύει τα θερινά σινεμά, τα μπαρ που παίζουν αδιάκοπα όμορφη μουσική και τα φαλάφελ. Πιστεύει στην προσωπική εξέλιξη που ξεκινάει από το μέσα του καθενός, στη δύναμη, την αποδοχή και την έκφραση των συναισθημάτων και στη μαγεία της τέχνης και της φύσης.