Γράμματα στο Ιρκούτσκ

Σύντροφε συναγωνιστή,

Εκεί στους αφιλόξενους πάγους της ένδοξης και χιλιοτραγουδισμένης Σιβηρίας, θα χαρείς να μάθεις πως επιτέλους νικήσαμε! Η επανάσταση, μάλιστα, έχει πάει τόσο καλά που πλέον δεξιοί και ακροδεξιοί έχουν αρχίσει να αλληλοεξοντώνονται χωρίς την παραμικρή επέμβαση. Ελλείψει θερινών ανακτόρων, σκεφτόμαστε με τα συντρόφια να καταλάβουμε το Μακρύ Γιαλό στη Μύκονο για να γιορτάσουμε την εγκαθίδρυση της κυριαρχίας του προλεταριάτου, το οποίο μπορεί να μην έχει χρήματα ούτε για διακοπές στο εξωτικό Μεγάλο Πεύκο, αλλά στην τελική υπάρχει και ο Ασπρόπυργος, δεν μπορούμε όλοι να είμαστε και αγωνιστές και γκλάμουρους.

Ωστόσο, τα αγαστά αποτελέσματα του θριάμβου της επανάστασής μας έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή στις πλατιές μάζες, εμποτίζοντας τόσο τις διαπροσωπικές σχέσεις των συντρόφων που η Γιορτή της Μητέρας γιορτάστηκε με τόση παθιασμένη γλυκερότητα όση ο Φρόιντ δε θα συνελάμβανε ούτε στις πιο υγρές του φαντασιώσεις. Κάποιες κακεντρεχείς διαπιστώσεις πως επειδή είμαστε πασιονάριοι δε σημαίνει πως σκοπεύουμε να φύγουμε κι από το σπίτι έστω πριν από τα τριάντα μας, οπότε καλύτερα να διατηρούμε καλές σχέσεις με τη σπιτονοικοκυρά, δεν αποτελούν παρά σπασμωδικές αντιδράσεις ρεβιζιονιστών και νεοφιλελεύθερων, από εκείνους τους και καλά σπουδαγμένους που θεωρούν σημαντική την οικονομική ανεξαρτησία και την κοινωνική ευημερία. Καμία σχέση δηλαδή με τους άλλους, επίσης εχθρούς του κινήματος, οι οποίοι πιστεύουν πως μέχρι τα τριάντα, τουλάχιστον, θα έχουν καταφέρει να γίνουν επιτυχημένοι μπίζνεσμαν και θα αλώνουν ιμπεριαλιστικά τις αγορές. Κοινώς, οι ναύτες που γαμούσαμε γίναν καπεταναίοι και μιας και δεν έχουν υπάρξει καν ναύτες στη ζωή τους, γιατί είναι όλοι ηγέτες και επιτυχημενάκια, δεν είναι να απορείς που έχουμε γεμίσει με υπερεπιτυχημένα ναυάγια, αλλά εμάς τι μας νοιάζει, ο «Τιτανικός» άλλωστε υπήρξε η πρώτη ταινία-καταγγελία ενάντια στις μεθοδεύσεις της άρχουσας τάξης, όπως αυτή σωματώνεται στο πρόσωπο μιας γιάνκισας κάργιας η οποία επιβιώνει σε βάρος του τίμιου λαϊκού παιδιού. Αλλά ποιον αφορούν αυτά όταν, όσοι δεν είναι υποψήφιοι μετανάστες, είναι υποψήφιοι επιχειρηματίες που μπορεί να μην έχουν δουλέψει μια ώρα στη ζωή τους, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία: η μαμά τους από μικρά τούς έλεγε πόσο επιτυχημένοι θα γίνουν και αυτό μετράει. Κι έτσι, πώς να μη γεμίσουν τα μέσα δικτύωσης δακρύβρεχτα και βαθυστόχαστα αγαπουλινάκια να εύχονται στη μαμά που έχει πάντα δίκιο και πώς να μην πουλήσει το παραμύθι της παραγωγικής ανασυγκρότησης; Και η Ρώμη ανασυγκροτήθηκε και μάλιστα απέκτησε και τρομερές γαλέρες, αλλά προφανώς αυτές κινούνταν με κάποια μυστική υπερδύναμη των Ελ και όχι χάρη στους σκλάβους. Εν ολίγοις, καλά κάνουμε και είμαστε στην εξουσία, τέτοιοι που είναι τέτοια θέλουν.

Παρόλα αυτά, τα χτυπήματα ενάντια στον καπιταλισμό είναι καίρια και ισχυρά, σε τέτοιο βαθμό που τίποτα δε θυμίζει πια το σκηνικό εκμετάλλευσης και ολιγαρχικής διαχείρισης των πόρων, απέναντι στο οποίο παλέψαμε. Το σύστημα αποτελεί ένα κακό όνειρο και το μόνο που το θυμίζει, ως παράδειγμα προς αποφυγή, είναι η αναπαράστασή του μέσω της συγκέντρωσης ανθρώπων σε απομονωμένα νησιά όπου παλεύουν για την επιβίωσή τους. Κάπως σαν εσάς εκεί πάνω στα γκούλαγκ, μόνο που έχει καρύδες. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη αναπαράσταση, συμμετέχει και ένας Κινέζος γιατί όπως ξέρουμε οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα. Τον οποίο λένε Ορέστη, γιατί τίποτα δε βγάζει νόημα πια σε αυτήν τη χώρα.

Ελπίζω πως μέχρι οι μηχανισμοί του Κόμματος να επιτρέψουν την παράδοση αυτού του γράμματος θα είμαστε ακόμα η κύρια δύναμη αυτής της χώρας. Περισσότερο όμως ελπίζω να είμαστε ζωντανοί, γιατί όπως σωστά έχει τεθεί «θέλει νεκροί χιλιάδες να ‘ναι στους τροχούς» και είτε για την παραγωγική ανασυγκρότηση, είτε για την αναμόρφωση του συστήματος, προβλέπω να καρπώνονται τους κόπους των προσπαθειών μας οι κατσαρίδες και ο Ζάχος Χατζηφωτίου, τα μοναδικά πραγματικά ανθεκτικά πλάσματα σε αυτήν τη χώρα.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Ιβάν ο Νευρικός

© 2017, Athens Vibe. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under YOU.
Author

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!