the City

Η Αθήνα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας 2018

Τα καλά νέα, ίσως όχι μόνο της ημέρας αλλά και ολόκληρης της χρονιάς, τα μάθατε; Η Αθήνα ανακηρύχθηκε “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018”  (European Capital of Innovation 2018), παρουσία του δημάρχου κ.Γιώργου Καμίνη, στη Λισαβόνα κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό που οργανώνει από το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο συνοδεύεται και από το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου ευρώ!

Η διάκριση

Η διάκριση «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η διάκριση της Αθήνας

Το βραβείο Καινοτομίας αφορά στις πρακτικές και τις μεθόδους που ανέπτυξε ο δήμος Αθηναίων όσον αφορά στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες κατά τη διάρκεια της  οικονομικής κρίσης.

Μερικές μόνο από τις δράσεις που έκαναν την Αθήνα να ξεχωρίσει και να αποδείξει ότι πραγματικά καινοτομεί είναι η πρωτοβουλία This is Athens, τα Ανοιχτά Σχολεία, η υποδειγματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Ανθεκτικότητας, το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η αναγέννηση της δημοτικής αγοράς της Κυψέλης  και πλήθος άλλων δράσεων!

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε ευρωπαϊκές πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

Οι λοιπές υποψηφιότητες

Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδίκησαν μαζί με την Αθήνα, η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία), ενώ στον πρώτο γύρο είχαν αποκλειστεί πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Λισσαβόνα. Όπως καταλαβαίνετε οι υποψηφιότητες ήταν πραγματικά δυνατές και ο ανταγωνισμός σκληρός γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική την νίκη της Αθήνας!

Η χρηματοδότηση

Τα βραβεία χορηγούνται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «HORIZON 2020», με προϋπολογισμό 77 δις ευρώ (2014-2020).

Οι δηλώσεις

Μιλώντας ενώπιον 20.000 συνέδρων ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε μεταξύ άλλων για τη μεγάλη διάκριση και αναγνώριση του τρόπου που δουλεύει η Αθήνα:

“Αυτό το βραβείο αποτελεί μία τεράστια αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό είναι που επιβραβεύεται σήμερα.”

Ο δήμαρχος Αθηναίων προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter:

“Η Αθήνα κέρδισε! Μόλις παραλάβαμε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακήρυξε την Αθήνα ως  “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018″. Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί! #CapitalAward #cityofAthens”

Δείτε και το σχετικό βίντεο προβολής της Αθήνας στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=mPj5TZgE41U#action=share

© 2018, Olga Boronilo. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Επιδιώκει τη μαγεία στη ζωή της! Δυναμική και αισιόδοξη, πιστεύει στην ατέλειά του κόσμου και στα μαγικά στοιχεία της ψυχής του! Λατρεύει τα vibes της Αθήνας, τα ταξίδια, τη φωτογραφία, τα βιβλία, τη salsa και το camping!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *