Agenda Stories

Judas Priest, the “Firepower” of Rockwave

athensvibe

Το διήμερο 19 & 20 Ιουλίου έρχεται Heavy Metal πυρετός στο Terra Vibe Park στα πλαίσια του Rockwave Festival. Και επειδή φυσικά όπως δε σας άφησα χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις για την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ -στην οποία φυσικά ήμουν εκεί και ούρλιαζα «Goodmorning, Cheesburger, Snowboarding» όσο έκανα σα μια μικρή Αλεξτερνερίτσα και περίμενα να πετάξει το μπλουζάκι που ποτέ δεν πέταξε και πολύ με πίκρανε- έτσι θα κάνω και για τις άλλες δύο, ας πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους headliners της δεύτερης μέρας. Judas Priest λοιπόν, βρετανικό Heavy Metal συγκρότημα since the dawn of times. Ενεργοί από το 1969 με μόνο τρία χρόνια απουσίας, οι Judas Priest μας έχουν χαρίσει 18 δίσκους για να μην ξεμείνουμε ποτέ.

“Rocka Rolla”

Ο πρώτος δίσκος των Judas Priest κυκλοφόρησε το 1974, παρόλο που ήταν ενεργοί από το 1969. Ένας δίσκος που δεν είχε τεράστια επιτυχία, αλλά έβαλε τις βάσεις για την πορεία του συγκροτήματος. Με ύφος Hard Rock / Heavy Metal και 10 κομμάτια, οι Judas Priest μας συστήθηκαν για πρώτη φορά με μια δισκογραφική δουλειά. Αγαπημένο κομμάτι από το δίσκο:

“Sad Wings of Destiny”

Μάρτιος του 1976 και οι Judas Priest επέστρεψαν με το δεύτερο studio album τους με τίτλο “Sad Wings of Destiny”. Φυσικά πιστοί στον Heavy Metal ήχο τους έκαναν μια δυνατή επιστροφή με αυτό το δίσκο. Πήρε κατά βάση θετικές κριτικές και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα album τους αλλά και ένα από τα καλύτερα Heavy Metal album. Αγαπημένο από το δίσκο:

“Sin After Sin”

Αμαρτία μετά την αμαρτία η επιστροφή τους ένα χρόνο αργότερα με τον τρίτο δίσκο τους. Με οκτώ καινούρια κομμάτια έβαλαν ένα ακόμη λιθαράκι σε όλα αυτά που μας κάνουν να τους αγαπάμε σήμερα. Ένας δίσκος στον οποίο συμπεριλαμβάνονται η διασκευή του “Diamonds & Rust” της Joan Baez, και κομμάτια όπως το “Raw Deal” και το “Dissident Aggressor” ανέβηκαν στα charts. Φυσικά αγαπημένη διασκευή από το δίσκο:

“Stained Class”

Ασταμάτητοι, ένα χρόνο μετά, το 1978 κυκλοφόρησε ο τέταρτος δίσκος τους. Με έναν αρκετά σκοτεινό ήχο ανέβηκαν στο Top 30 των βρετανικών charts. Ένας δίσκος που τους έφτασε στα δικαστήρια, καθώς το Δεκέμβρη του 1985 ο έφηβος, Ρέι Μπέλναπ αυτοκτόνησε όταν άκουσε το τραγούδι τους “Better by you, Better than me” στο οποίο επαναλαμβανόταν η φράση “Do it”. Οι γονείς του τους κατηγόρησαν πως λόγω των κρυφών μηνυμάτων του τραγουδιού, έφτασε ο Ρέι στην αυτοκτονία αλλά τελικά δικαιώθηκαν. Αγαπημενό κομμάτι από το δίσκο –μην κάνει κανείς καμια βλακεία, σας βλέπω- :

“Killing Machine”

1978, και οι Judas Priest ήταν κυριολεκτικά ένα “Killing Machine”. Με έναν πλέον ξεκάθαρο στυλ και ήχο ήταν ασταμάτητοι. Ήταν γνωστός και με την ονομασία “Hell Bent for Leather” επηρεασμένο από το στυλ του συγκροτήματος. Δίσκος που έγινε χρυσός δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, είναι από τους αγαπημένους των superfans. Αγαπημένο κομμάτι που έκλεινε κιόλας αυτό το δίσκο:

“British Steel”

Οι Judas Priest είχαν αποδειχθεί «Βρετανικό Ατσάλι». Κυκλοφορούσαν τον ένα δίσκο μετά τον άλλον και το κοινό τους αγαπούσε όλο και περισσότερο. Άλμπουμ που επανεκδόθηκε το 2001 με δυο έξτρα κομμάτια, το «Red, White & Blue» αλλά και μια live version του «Grinder». Κατέκτησε την 4η θέση στα charts και έσπασε κάθε ρεκόρ για το συγκρότημα. Πέντε λεπτά μαγείας από το δίσκο:

“Point of Entry”

Έβδομος δίσκος, 1981. Δίσκος που ηχογραφήθηκε στην Ίμπιζα, στην Ισπανία, και έγινε χρυσός το 1989. Δυο αγαπημένα single, το “Don’t Go” και το “Hot Rockin’” ήταν σίγουρα δυο από τους λόγους. Φυσικά η αγαπημένη επιλογή:

3 MINUTES OF PURE PLEASURE LADIES AND GENTLEMAN

 

“Screaming for Vengeance”

Ένα χρόνο μετά, πιστοί στο κοινό τους, κυκλοφόρησαν το 8ο studio album τους. Μετά από περιοδείες και κερδίζοντας έναν – έναν τους fan τους, ο δίσκος έφτασε στο νούμερο 11 των βρετανικών charts. Το “Bloodstone” είναι προσωπικό αγαπημένο οπότε φυσικά θα το επιλέξουμε για να το ακούσουμε δυνατά.

How can you not love that? ΠΩΣ ΠΕΣ ΜΟΥ

 

“Defenders of the Faith”

Για άλλη μια φορά πιστοί στο ραντεβού τους, δυο χρόνια μετά αυτή τη φορά, καθώς χρειάστηκαν παραπάνω χρόνο για αυτό το δίσκο, επέστρεψαν με το “Defenders of the Faith”. Με κομμάτια όπως το “Jawbreaker”, “Night Comes Down” και “Heavy Duty” συνόψιζαν όλα όσα βοήθησαν στο να γίνει πλατινένιος αυτός ο δίσκος. Έδιναν τη μια συναυλία μετά την άλλη και έδειχναν πόσο πραγματικά αγαπάνε αυτό που κάνουν. Heavy Metal πυρετός:

“Turbo”

Το δέκα το καλό. Ο δέκατος δίσκος τους είχε την ονομασία “Turbo” και ήταν ακριβώς αυτό. Είχαν σκοπό να ηχογραφήσουν έναν διπλό ζωντανό δίσκο για τη δέκατη επέτειο τους αλλά τελικά αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν αυτόν πρώτα. Παρόλο που δεν αγαπήθηκε ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ήταν ένας δίσκος που έγινε χρυσός και πλατινένιος. Σε αυτό το δίσκο συμμετείχε ο Jeff Martin των Surgical Steel καθώς έκανε τα back vocals στο αγαπημένο κομμάτι αυτού του δίσκου “Wild Nights, Hot & Crazy Days”. Απολαύστε το:

“Ram it down”

Ο ενδέκατος δίσκος των Judas Priest ήρθε το Μάιο του 1988. Ηχογραφήθηκε στην Κοπεγχάγη. Με νέα κομμάτια αλλά και με κομμάτια που περίσσεψαν από το “Turbo”, κατάφεραν να πάρουν κάποιες καλές κριτικές και να ανέβουν και πάλι στα charts. Πολλά από τα drums του δίσκου είναι ηχογραφημένα με drum machine, καθώς ο drummer τους είχε διάφορα προβλήματα με την υγεία του. Αγαπημένο κομμάτι του δίσκου:

“Painkiller”

Το δωδέκατο album των Judas Priest ήταν ξεκάθαρα “Painkiller”. Κυκλοφόρησε το 1990 και επανεκδόθηκε το 2001 με δυο επιπλέον κομμάτια. Για άλλη μια φορά οι Judas Priest κατηγορήθηκαν για την αυτοκτονία δυο fan τους, αλλά για άλλη μια φορά δικαιώθηκαν. Ήταν η χρόνια που αποχώρησε ο drummer της μπάντας Dave Holland και μετά από κάποιο καιρό αντικαταστάθηκε από τον Scott Travis. Ο δίσκος αυτός ήταν αφετηρία για έναν νέο ήχο των Judas Priest, πιο δυνατό και «σκληρό». Αγαπημένο κομμάτι από το δίσκο:

“Jugulator”

Με ένα διάλειμμα 7 χρόνων επέστρεψαν με καινούριο δίσκο και καινούριο τραγουδιστή. Παρόλο που δε τον δέχτηκαν εξ´αρχής όλοι οι φαν, κάποιοι θεωρούσαν πως έφερε έναν καινούριο αέρα στο συγκρότημα, και πως ξεκίνησε μια καινουρια εποχή για τους Judas Priest. Αγαπημένο κομμάτι του δίσκου:

“Demolition”

Περνώντας σε καινούρια δεκαετία, το 2001 κυκλοφόρησε το 14ο studio album με τον καινούριο τραγουδιστή τους, τον Tim Owens. Αυτός ήταν ο δεύτερος και ο τελευταίος δίσκος που ήταν στα φωνητικά, καθώς στον επόμενο επέστρεψε και πάλι ο Rob Halford. Ήταν ο δεύτερος δίσκος σε σειρά που δεν κατάφερε να ανεβεί στα charts. Μέτριες κριτικές, μια δύσκολη εποχή για τους Judas Priest. Δε θα μπορούσαμε όμως να μην έχουμε έστω ένα αγαπημένο από το δίσκο:

“Angel of Retribution”

Μετά από τους δυο όχι τόσο επιτυχημένους δίσκους που προηγήθηκαν, οι Judas Priest δε το έβαλαν κάτω. 15ος δίσκος που κυκλοφόρησε το 2005, με την δυναμική επιστροφή του Rob Halford μετά από την αποχώρηση του το 1992. Κάνανε μια τεράστια περιοδεία, από την οποία είχαν περάσει και από τη χώρα μας το 2004 στα πλαίσια και πάλι του Rockwave Festival. Γνώριμο λοιπόν το περιβάλλον για αυτούς. Ο δίσκος αυτός ήταν ένα δυνατό comeback καθώς τους ανέβασε και πάλι στα charts και τους έβαλε και πάλι «στο χάρτη». Υπεραγαπημενο κομμάτι:

“Nostradamus”

Nostradamus ήταν ο τίτλος του επόμενου δίσκου που κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά το “Angel of Retribution”. Ήταν ένα ιδιαίτερο concept album, με συμφωνικές ενορχηστρώσεις και εναλλακτικούς ήχους, όπως μια χορωδία. Διαφορετικός πολύ από τους προηγούμενους δίσκους τους, το θέμα του ήταν η ζωή και το έργο του Νοστράδαμου, όπου από εκεί πήρε και το όνομα του. Λατρεμένο κομμάτι:

“Redeemer of Souls”

Προτελευταίος δίσκος που έχουμε από τους Judas Priest. Παρόλο που είχαν πει πως το συγκρότημα θα διαλυθεί, το 2011 ανακοίνωσαν πως θα κυκλοφορούσαν νέα μουσική. Αρκετά χρόνια μετά από τον τελευταίο δίσκο τους, το 2014, μας χάρισαν έναν δίσκο – διαμάντι, που αγαπήθηκε πολύ από κοινό και κριτικούς. Σκαρφάλωσε στο νουμερο 6 των charts και το κοινό έδειξε να το αγαπάει πραγματικά. Αγαπημένο κομμάτι:

“Firepower”

Ερχόμαστε στο σήμερα. “Firepower” είναι ο δίσκος που κυκλοφόρησε φέτος. Πολλοί λένε πως τους θύμιζε το “Painkiller”, άλλοι πως είχε το δυνατό, «σκληρό» ήχο που είχαν αγαπήσει στο παρελθόν. Το όνομα του δίσκου προέρχεται από την φωτιά και τη δύναμη που βγαίνει από τη Heavy Metal μουσική, όπως έχουν πει σε συνεντεύξεις τους. Και επειδή είναι φρέσκο και ξέρω πως πολλοί τα έχετε ακούσει, αλλά υπάρχετε κι εσείς που τη θέλετε την παραπάνω ενημέρωση, η προσωπική μου επιλογή από το δίσκο είναι:

Τους περιμένουμε πως και πως να ανέβουν πάλι στην σκηνή του Terra Vibe Park και να τα σπάσουν όλα, να μας θυμίσουν όλους τους λόγους που μας έχουν κάνει να τους αγαπάμε όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρω ότι οι μεταλάδες θα είστε εκεί, και ποιος ξέρει, ίσως να με βρείτε και μένα κάπου να απολαμβάνω μακριά από τα mosh pit γιατί είμαι και μισή μερίδα άνθρωπος και υπάρχει περίπτωση να μην επιβιώσω. Rockwave is calling! 19 Ιουλίου. Save the date, will you miss it?

 

Για εισιτήρια συμβουλευτείτε το:

Rockwave Festival @ Terra Vibe Park, Πέμπτη 19 Ιουλίου / Judas Priest

© 2018, Μικαέλα Πανηγυροπούλου. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Weirdo, γατομάνα, μουσικός και συγγραφέας ενός μυθιστορήματος που δε θα τελειώσει ποτέ. Ερωτευμένη με τον έρωτα, λάτρης του vintage, των μικρών bar, του φθινοπώρου και του film-noir. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κόψει τις παρέες με τον Ηρώδη και τη Μήδεια, και κάνει guest εμφανίσεις στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αν θέλεις να τη βρεις, ακολούθα τα νιαουρίσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *