Stories
Leave a comment

Μιχάλη Δημητρακόπουλο: Barista δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που είναι απλά καφετζής.

athensvibe

Ο καφές πρόκειται για καθημερινή συνήθεια πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε ιδιαιτέρα στην χώρα μας. Ψάξαμε και βρήκαμε τον καλύτερο καφέ όχι μόνο της πόλης, μα και του κόσμου ολόκληρου και σας τον παρουσιάζουμε. Ο λόγος λοιπόν για τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Ο Μιχάλης είναι Barista και εργάζεται στο The underdog, είναι 27 χρονών, με καταγωγή από Πάτρα, σπουδάζει στο τμήμα ηλεκτρολόγων εγκαταστάσεων στο ΤΕΙ της Πάτρας. Και εκτός των προαναφερθέντων έχει και τον τίτλο του καλύτερου barista στην κατηγορία (world coffee and good spirits) καφέ και αλκοόλ σε παγκόσμιο επίπεδο.

13461182_10208151230451880_1738022864_o

Γιατί όμως να σας τα πω εγώ; Ας διαβάσουμε την συνέντευξη που μας παραχώρησε.

The interview

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τον καφέ και πως αποφάσισες να ξεκινήσεις;

Ασχολούμαι από το 2007 γενικά με χώρους εστιάσεις, καφέ και σέρβις. Από το 2009 και μετά ήρθα σε επαφή με έναν άνθρωπο που τον θεωρώ εμπνευστή μου τον Νίκο Αποστολόπουλο, ο οποίος με παρότρυνε, μου έμαθε τον σωστό τρόπο, με έπιασε από το χέρι και με ανέβασε στην Αθήνα για να μάθω τι είναι speciality.

Τι ακριβώς είναι ο Barista;

Ουσιαστικά η λέξη προέρχεται από την ιταλική γλώσσα και σημαίνει αυτός που σερβίρει τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα ο barista είναι αυτός που ασχολείται αποκλειστικά με την ρύθμιση του καφέ και έχει την πλήρη ευθύνη ως προς το αποτέλεσμα του. Είναι μια σειρά από γνώσεις, επαγγελματισμό και συνολική διαδικασία που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος για να φτιάξει ένα καφέ. Barista δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που είναι απλά καφετζής.

Έχεις σπουδάσει την τέχνη του καφέ ή είσαι αυτοδίδακτος; Πως γίνεσαι barista το σπουδάζεις;

Για να μπορείς να θεωρηθείς barista πρέπει να ασχοληθείς πάρα πολύ ώρα με τον καφέ, όχι μόνο σε διαδικασία και ως πρακτική αλλά και στο θεωρητικό κομμάτι. Έχω κάνει αρκετά σεμινάρια πάνω στον καφέ, στο τι είναι barista, στο latte art (τέχνη του γάλακτος), στους καφέδες φίλτρου, στην γευσιγνωσία ώστε να δοκιμάζω και να μπορώ να ξεχωρίζω γεύσεις, αρώματα και τα γενικά χαρακτηρίστηκα του καφέ. Θέλει πολύ διάβασμα και εξειδίκευση διαφορετικά δεν μπορείς να χαρακτηριστείς επαγγελματίας.

13509286_10208151230371878_2094225911_o

Σου έχει τύχει να έρθει κόσμος στο μαγαζί σου αποκλειστικά για να δοκιμάσει τον καφέ που κέρδισε τον διαγωνισμό;

Ναι αυτό συνέβη ειδικά την εβδομάδα του coffee festival, που σερβίραμε στο μαγαζί τα νικητήρια ροφήματα. Είχαν τέτοια ζήτηση που δεν το περιμέναμε, ερχόταν ο κόσμος για να δοκιμάσει καθαρά τα ροφήματα του διαγωνισμού.

Πως νιώθεις για την διάκριση σου και πως προέκυψε η συμμετοχή σου;

Νιώθω τέλεια και ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, η συμμετοχή μου στο world coffee event προέκυψε υστέρα από παρότρυνση του ιδιοκτήτη του underdog, ο οποίος μια μέρα ρώτησε την ομάδα ποιος θέλει να παίξει σε διαγωνισμούς καφέ και ήμουν από τους πρώτους που είπαν ναι. Διαγωνίστηκα σε δύο καφέδες στον Irish coffee και espresso με αλκοόλ.

13499496_10208151230531882_341664755_o (1)

Ευχαριστούμε το Underdog για την φιλοξενία
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Φουντούλης

Athens Vibe ® 
*it’s all Athens to me!

© 2016 – 2017, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under: Stories

by

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *