Agenda

Όλες οι γεύσεις της Λέσβου σε ένα μαγαζάκι στο Μοναστηράκι της Αθήνας!

Λίγα λόγια για το μαγαζί.
Δυο φίλοι απ’ το Πλωμάρι βάλθηκαν να μας πείσουν πως η Λέσβος είναι η γη της επαγγελίας. Ο Ανδρέας Καραπατάκης, σεφ με 8ετή πείρα στις κουζίνες, και ο Λευτέρης Αντωνάκας, μερακλής ξυλογλύπτης, ανέλαβαν μεθοδικά να προμηθεύσουν την Αθήνα με τα καλούδια του τόπου τους. Τα προϊόντα καταφτάνουν απευθείας από το νησί και πωλούνται σε λογικές τιμές.

 Όλες οι γεύσεις της Λέσβου σ'ενα μαγαζάκι στο Μοναστηράκι της Αθήνας!

Τι ψωνίζουμε Οπως είναι αναμενόμενο το κατάστημα διαθέτει ουκ ολίγες ετικέτες σε ούζο, 28 το σύνολον, εκ των οποίων και κάποιες δυσεύρετες στην Αθήνα όπως του Κουρουμιχάλη, του Βαρβαγιάννη με τον τσολιά και το ακριβούτσικο αλλά εξαιρετικό του Πιτσιλαδή με γλυκάνισο από το Λισβόρι. Τα προαναφερθέντα θα τα συνοδεύσετε με κάποιο από τα 7 λαδοτύρια, τα οποία θα δοκιμάσετε για να επιλέξετε εκείνο της προτίμησής σας. Από εκείνα που μου προσέφεραν, ξεχώρισα εκείνο του Βασίλα από τον Μεσότοπο, το λιγότερο «ψημένο» και πικάντικο λαδοτύρι του Μανταμάδου, εκείνο του Κουτσουκτώνη, και τέλος το Παραδοσιακό Κεφαλάκι του Αλέξανδρου που δεν ονομάζεται μεν λαδοτύρι καθώς παράγεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα, είναι, όμως, βόμβα γεύσης. Από κασέρια, γλυκά, μεσαίας ωρίμανσης, όπως το περίφημο της Ερεσσού και το βελούδινο Χυδηριώτικο.

Όλες οι γεύσεις της Λέσβου σ'ενα μαγαζάκι στο Μοναστηράκι της Αθήνας!

Στα ψυγεία το πολύ καλό πρόβειο γιαούρτι του Γράμμη φυλαγμένο σε δραγούδα – ψηλό πήλινο, αβερνίκωτο σκεύος – η οποία αφήνει το γιαούρτι να αναπνέει, ενώ από τους πόρους του βγαίνει η υγρασία, με αποτέλεσμα να αποκτά την υφή του στραγγιστού και να είναι ανθεκτικό για πολύ περισσότερο χρόνο. Του ίδιου παραγωγού πολύ καλό και το ρυζόγαλο, καλά και τα βούτυρα από το Μανταμάδο, και φυσικά τα παστά ψαράκια τους χύμα ή σε κονσέρβες, από σαρδέλα και κολιό, μέχρι τονολακέρδα και αντσούγια. Στα ράφια τους υπάρχει το πρώτης τάξης ελαιόλαδο Ειρήνη κι εκείνο του Γλιγλή από τη Γέρα, χειροποίητα ζυμαρικά, μπισκότα, σπάνια γλυκά κουταλιού και σπιτίσιες μαρμελάδες, όλα τους από τους 12 γυναικείους συνεταιρισμούς του νησιού.

Για να γλυκαθείτε δοκιμάστε – με μέτρο όμως γιατί είναι κομματάκι βαρύ – την πλατσέντα, τον μπακλαβά της Λέσβου, με χειροποίητο φύλλο, βούτυρο, καρύδι ή αμύγδαλο και μπόλικο σιρόπι ή το παστοκύδωνο που είναι περισσότερο σαν σνακ. Επίσης, θα βρείτε και αξιόλογα προϊόντα από τα γύρω νησιά.

Εκλεκτά προϊόντα από την πόλη της Μυτιλήνης ώς το Σίγρι, και από τον Μόλυβο ώς το Λισβόρι, σε ένα μαγαζάκι στην Αθηνάς.

 info: Περί Λέσβου, Αθηνάς 27, Μοναστηράκι, τηλ.: 210-32.33.227.

 πηγή: gastronomos.gr

© 2015, Μιχάλης Βούρκος. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *