the City

Ομοερωτική Ποίηση: performance

H Ομοερωτική Ποίηση» αποτελεί τη σκηνική εκδοχή του ομώνυμου βιβλίου του Θωμά Διάφα που κυκλοφόρησε ως αυτοέκδοση τον Οκτώβριο του 2015. Με αφορμή την ερευνητική δουλειά του πάνω στους transλογοτέχνες της Λατινικής Αμερικής, ανοίγει ένα διάλογο με το περίφημο Συμπόσιο του Πλάτωνα, μέσα από την αφήγηση ενός νέου συμποσίου όπου οι συμμετέχοντες «εραστές» και «ερωμένοι» αναλύουν, αλλά και αμφισβητούν τις σύγχρονες Θεωρίες του Φύλου. Η «Ομοερωτική Ποίηση» είναι μια performanceπου εξετάζει τα ζητήματα της σεξουαλικότητας και της εξουσίας.

Μετά την ολική καταστροφή της Αθήνας, από ανεξήγητα αίτια, μια παρέα ανθρώπων συναντιέται για να αναρωτηθεί σχετικά με την φύση του έρωτα και τη σχέση του με το φύλο. Το χυδαίο συναντά την ποίηση, σε μια γιορτή όπου οι σύγχρονες θεωρίες της σεξουαλικότητας, έρχονται σε σύγκρουση με την ανυπότακτη ανάγκη του ανθρώπου για ολοκλήρωση.

Εμπνευσμένη από το Συμπόσιο του Πλάτωνα, η Ομοερωτική Ποίηση, γράφτηκε κατά την διάρκεια ταξιδιών στη Μαδρίτη, το Παρίσι, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, την ώρα που στην Ευρώπη εμφανιζόταν το προσφυγικό ζήτημα. Έτσι λοιπόν, αφιερώνεται με συγκίνηση σε αυτούς που έμειναν πίσω να ελπίζουν ότι θα σωθούν. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών εμπειριών σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο και στόχος του είναι να διαδοθεί η φύση του ομοερωτισμού πέρα από τα στενά πλαίσια των παγκοσμίων προτύπων και του εμπορίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενα – Σκηνοθεσία: Θωμάς Διάφας
Εικαστική επιμέλεια: Θοδωρής Τράμπας
Μουσική σύνθεση: Νικόλας Κιόσης
Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Κοντονή
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη – Δέσποινα Μωυσιάδου
Επεξεργασία αφίσας: Μαρίλεια Γαβρή
Παίζουν: Χάρης Αποστολάκος, Κύνθια Βουκουβαλίδου, Μυρτώ Κοντονή, Βίκυ Μαστρογιάννη, Εύη – Δέσποινα Μωυσιάδου, Βαλεντίνος Τσίλογλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ
Ο Θωμάς Διάφας γεννήθηκε το 1987 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Σκηνοθεσία και Ισπανική Γλώσσα και Φιλολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Γλωσσολογία και την Λογοτεχνία. Ξεκίνησε να εργάζεται στην τηλεόραση το 2008, στη σειρά του Μega Channel »Άγρια Παιδιά» κάνοντας video art, ώσπου συνεργάζεται με τον Κωνσταντίνο Ρήγο στο θέατρο και αποφασίζει να συνδυάσει την ιδιότητα του σκηνοθέτη και του φιλολόγου, εξετάζοντας τη σχέση θεάτρου-ποίησης. Ακολούθησαν διάφορες συνεργασίες με διακεκριμένους σκηνοθέτες και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι, ξεκινάει μια σειρά από έργα με πρώτο τα » Έξι αρχεία κρυμμένα», “Σκατά”, “Μήδεια ως Αδόλφος”, “Reich” κ.ά. Τον Οκτώβριο του 2014 μετακομίζει στη Σαραγόσα της Ισπανίας για να διδάξει ελληνικά στο πανεπιστήμιο, αλλά και να κάνει ένα μεταπτυχιακό. Μετά την πτυχιακή του εργασία επάνω στο “Queer”, γράφει το βιβλίο “Ομοερωτική Ποίηση”. Επιστρέφει στην Αθήνα για να συμμετάσχει ως performer στο project AS ONE (ΝΕΟΝ+ΜΑΙ) και από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο παρουσίασε long durational performances στο Cabaret Voltaire στη Ζυρίχη, στο Central Saint Martins και στη gallery Nahmad Projects στο Λονδίνο. Αυτήν την περίοδο συνεργάζεται με την Biennale της Αθήνας και βρίσκεται σε πρόβες με την ομάδα του, αφού θα παρουσιάσει την Ομοερωτική Ποίηση σε μορφή performance.

Από τις 21 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.30 στον Προσωρινό, Δεινοκράτους 103, Κολωνάκι.

athensvibe.gr
7 athensvibe.gr

Athens Vibe ® 
*it’s all Athens to me!

© 2016 – 2017, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *