Agenda

Πόλη²: Μικρές παρεμβάσεις, μεγάλος αντίκτυπος στην Αθήνα

Όπως και στο πιλοτικό «Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου» που στόχο είχε να αναβαθμίσει την καρδιά της Αθήνας και να γίνει «τρίγωνο-πρότυπο χωρίς αυτοκίνητα, με οριοθετημένα τραπεζοκαθίσματα, με κανόνες στο ωράριο τροφοδοσίας και αποκομιδής απορριμμάτων, με τοίχους χωρίς γκραφίτι και αφίσες» όπως δήλωσε ο κ.Καμίνης έτσι και τώρα ο Δήμος Αθηνών προχωρά στο νέο πρόγραμμα.

Σε αυτό το ευρύτερο πρόγραμμα έργων και παρεμβάζεων «Πόλη στο τετράγωνο», περιλαμβάνονται δύο δράσεις, με την δεύτερη να παρουσιάζεται από τον Δήμο Αθηνών στις 24 Μαΐου, στο παλιό «Guru bar».

Με την πρώτη δράση «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» ο δήμος Αθηναίων, μέσω του @This is Athens, σε καλεί να συν-δημιουργήσεις την ταυτότητα της Αθήνας μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα συνεργασίας και θα σε υποστηρίξει για να δεις τις δικές σου προτάσεις να γίνονται πράξη.

Το πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις την πρότασή σου για ήπιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και θα σου προσφέρει οικονομική υποστήριξη για την υλοποίηση τους.

Οι συνεργατικές παρεμβάσεις που θα προκριθούν θα αναβαθμίσουν την εικόνα και την ποιότητα ζωής στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.

Ο δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιήσει μια σειρά από προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους κατοίκους της Αθήνας στους ακόλουθους άξονες:

H υποβολή προτάσεων άρχισε στα τέλη Μαρτίου με τη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Με την δεύτερη δράση «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ», το πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας και έχει στόχο να δώσει «πνοή» σε περιοχές που έχουν «πληγωθεί» από την κρίση.

Ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση περιοχών στην Αθήνα που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση, με αποτέλεσμα την λεγόμενη ερημοποίησή τους, όπως το ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο».

Στόχος της παρέμβασης είναι το πιλοτικό άνοιγμα κλειστών καταστημάτων που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένους δρόμους του Κέντρου, ώστε να στεγάσουν κάποια δραστηριότητα. Η δράση θα τονώσει την υφιστάμενη και τη νέα οικονομική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στη συντήρηση και βιωσιμότητα των παρεμβάσεων αισθητικής αναβάθμισης της εικόνας περιοχών που αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης επισκεπτών και κατοίκων.

Τα κλειστά καταστήματα που πρόκειται ανοίξουν δεν θα είναι μεμονωμένα, αλλά θα αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας θεματικές ενότητες αγοράς είτε στον ίδιο δρόμο είτε σε πολύ κοντινή απόσταση. Ως περιοχή υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται η περιοχή στο ευρύτερο «εμπορικό τρίγωνο», μεταξύ Ομόνοιας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το πρώτο σημείο παρέμβασης, την ιστορική Πλατεία Θεάτρου, έχει ανακοινωθεί και η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι στις 14 Ιουνίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα ανοιχτά εργαστήρια που θα γίνουν για να σε βοηθήσουν να εξελίξεις την πρότασή σου, δες στο εδώ.

© 2018, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *