Τα λάθη!

Αλήθεια, πότε πιάνει πάτο κανείς; Σίγουρα έχεις βρεθεί σε εκείνη τη φάση που, σχεδόν, τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Ακόμα κι αν υπάρχουν σταθερές αξίες στη ζωή σου, άνθρωποι που στέκονται δίπλα σου, εσύ νιώθεις πως δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Και, στατιστικά, μπορούν! Πίστεψέ με!

Ξυπνάς το πρωί, μπαίνεις στα social media και βλέπεις ανθρώπους χαρούμενους, να βγαίνουν, να ξοδεύουν λεφτά, να φωτογραφίζονται χαμογελαστοί, να σου μεταδίδουν την αισιοδοξία τους για να βλέπεις τη ζωή θετικά κι εσύ βρίσκεις διαφυγή στα videos που σου δείχνουν πώς να μαγειρεύεις, γρήγορα και εύκολα, περίεργα φαγητά. Φυσικά, για να συνειδητοποιήσεις πως ούτε για αυτό δεν είσαι άξιος.
Όλα είναι θέμα επιλογών. Και, δυστυχώς, κάποιες επιλογές μας μας κυνηγούν για πολύ καιρό, παριστάνοντας τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Σαν να μην φτάνει που τα βράδια τα σκέφτεσαι και δεν μπορείς να κοιμηθείς. Σαν να πρέπει να βγεις σε μία κεντρική πλατεία και να φωνάξεις τα λάθη σου, μήπως και εξιλεωθείς. Ναι, είναι σπουδαίο να αναγνωρίζεις τα σφάλματά σου, είναι αξιέπαινο να αντιμετωπίζεις την αλήθεια, όσο κι αν πονάει, αυτό να λέγεται. Αρκεί όμως;

Συνηθίζουμε να αποσιωπούμε τα λάθη μας, πιστεύοντας πως αν τα κλείσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πως αν δεν ασχοληθούμε μαζί τους, πως αν δεν ψάξουμε να βρούμε κάποια λύση για να τα ξεφορτωθούμε, θα φύγουν μόνα τους. Αφελείς που είμαστε οι άνθρωποι καμιά φορά.
Τα λάθη είναι σαν τη μούχλα. Κι αν μένεις μόνος και άφησες φαγητό στο ψυγείο για πολύ καιρό μέσα σε καλά σφραγισμένο τάπερ, καταλαβαίνεις τι εννοώ, έτσι; Κάποια στιγμή, κάποιος θα τα ανακαλύψει, κάποιος θα τα ξεσκεπάσει και τότε σηκώνονται σαν σύννεφο, δίνοντάς σου την αίσθηση πως το ταβάνι χαμηλώνει για να σε πλακώσει και γεμίζοντας ενοχές την, κατά τα άλλα, καθαρή σου συνείδηση· που, μεταξύ μας, ξέρεις καλά πως ποτέ πριν δεν ήταν πιο βρόμικη!

Καμιά φορά νιώθω πως δεν υπάρχουν αρκετές λύσεις. Ίσως, πάλι, να φταίει η κακή ψυχολογία που καταφέρνει το κάθε πρόβλημα και μας γονατίζει τόσο εύκολα. Πάντοτε πίστευα στη δύναμη του ανθρώπου και ξέρω πως δεν είναι στη φύση του να εγκαταλείπει τόσο εύκολα την προσπάθεια. Είμαστε πεισματάρηδες οι άνθρωποι. Υπάρχουν όμως στιγμές στη ζωή μας, που τα προβλήματα είναι ιοί και η ψυχολογική μας αδυναμία αναπαριστά το ευάλωτο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε ή, καλύτερα, δεν αντέχουμε να προβάλλουμε αντιστάσεις. Και το πρόβλημα μας κατακτά!

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πότε πιάνει πάτο κανείς. Μάλιστα, αναρωτιέμαι, αν αυτό που βιώνουμε κάθε φορά είναι το χειρότερο από όσα μπορούμε να αντέξουμε. Αν υπάρχει πάντα κάτι ακόμα, τότε κανείς δεν μπορεί να απαντήσει.

Πάντως, τα λάθη δεν φεύγουν. Κι αν αντιμετωπίσουμε αυτά που μας κυνηγούν τώρα, αύριο θα κάνουμε άλλες επιλογές, που μερικές θα μας οδηγήσουν στο ίδιο χάος. Αντί να κοιτάμε προς τα κάτω, ψάχνοντας απεγνωσμένα να δούμε πόσο χαμηλά έχουμε πέσει, ας σκεφτούμε πως τα σφάλματά μας είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος εξέλιξης. Χωρίς αυτά, δεν θα προβληματιζόμασταν. Χωρίς αυτά δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε απολογισμό, να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, να ωριμάσουμε. Χωρίς αυτά θα είχαμε ένα ψυγείο καθαρό, σχεδόν αποστειρωμένο, όπως στις διαφημίσεις. Μόνο που τη ζωή δεν την κερδίζεις στα διαλείμματα!

© 2018 – 2019, Ιω Σο. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under unfiltered chaos
Author

Είναι ένας πολύχρωμος, ρομαντικός, οξυδερκής, ετοιμόλογος, αλλά και ανασφαλής πίθηκος. Του αρέσουν τα ταβάνια, τα λιπαρά φαγητά και οι αποτυπωμένες, στο χαρτί, σκέψεις. Αν τον δείτε, αγνοήστε τον!