Think Tank

Το Θέατρο σήμερα

Γράφει η Μαρία – Νεφέλη Γκότση

Ο Κάρολος Κουν είχε πει ότι «κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας», διότι οι άνθρωποι διοχετεύουν τα συναισθήματά τους και την ελπίδα τους για το αύριο στην τέχνη, είτε ως ηθοποιοί είτε ως θεατές. Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Όταν ο κόσμος τρέχει ακατάπαυστα και όλοι είναι έτοιμοι να φωνάξουν «Θέλω να κατέβω!», υπάρχει αυτός ο χώρος στον οποίο ο χρόνος σταματά, είτε «πλημμυρίζοντας» την πλατεία με γέλιο, είτε με δάκρυ ή με προβληματισμό. Μέσα στους διαλόγους, τους χαρακτήρες και τα γεγονότα μιας θεατρικής παράστασης όλοι βλέπουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, το ελάττωμα ενός ρόλου, μια κίνηση ή μια ατάκα.

Τα σύγχρονα θεατρικά έργα, πέρα από το –πάντα επίκαιρο- κλασικό ρεπερτόριο, έρχονται και θίγουν φλέγοντα ζητήματα όπως η οικονομική κρίση, οι διαταραγμένες ανθρώπινες σχέσεις, οι νέοι κοινωνικοί κανόνες, το προσφυγικό, η πολιτική, η σταδιακή κατάρριψη των -κλισέ πια- ταμπού. Επιπλέον χρησιμοποιούνται λούμπεν φιγούρες, τονίζοντας το ύφος της αστικής ζωής, και πιο συγκεκριμένα της αστικής νύχτας. Βλέπουμε έργα που αναφέρονται στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, ή την αέναη μάχη των φύλων, Βλέπουμε έντονους χαρακτήρες σε ακραίες καταστάσεις ή κλασικά έργα που επαναπροσδιορίζουν τις ανησυχίες του νεοέλληνα. Μέσα σε δυο, τρεις ώρες παράστασης ο θεατής έχει ταυτιστεί με αυτό που βλέπει ή έχει γελάσει μέχρι δακρύων. Άλλωστε, στον αντίποδα του προβληματισμού υπάρχει και η έννοια του «ξεσκάω», που στο θέατρο μεταφράζεται ως «ξεχνάω». Είναι γνωστό ότι ανέκαθεν το θέατρο ως θέαμα δεν αποτελεί μόνο ψυχαγωγία, αλλά και διασκέδαση! Μια εύπεπτη παράσταση για παράδειγμα, κάνει τον σύγχρονο Έλληνα να ξεχάσει για λίγο τον λογαριασμό που δεν πλήρωσε ή τον γιο του που είναι άνεργος δυο χρόνια. Ή ακόμη μπορεί να μην το ξεχάσει αλλά να το δει να εκτυλίσσεται μπροστά του μέσα από μια γαργαλιστική κωμωδία.

Ύστερα έρχεται το αποτέλεσμα, η φωνή του θεάτρου. Από την αρχαιότητα σατιρίζει εμμέσως ή ευθαρσώς και σκανδαλίζει την κοινή γνώμη. Από τον Αριστοφάνη με τη Λυσιστράτη, μέχρι τον Ταχτσή με τον ίδιο του τον θάνατο, υπάρχουν παραδείγματα έργων που είτε προκάλεσαν είτε λύτρωσαν και συνεπώς ανακούφισαν την κοινωνία, ή πιο ουσιαστικά, της έδειξαν τον δρόμο της εξέλιξης, της αλλαγής. Το θέατρο σημαδεύει στην αφύπνιση του πεισματάρη Έλληνα που αρνείται ή φοβάται να δει την αλήθεια κατάματα, και πετυχαίνει το στόχο του. Αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως δεκανίκι στον Έλληνα που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του μέσα στην κατακερματισμένη κοινωνία στην οποία ζει.

Το θέατρο δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά πολυτελής ανάγκη. Όπως είχε πει και η Κοτοπούλη «… αν πιστέψεις στο θέατρο, μπορεί να σε σώσει».

® Athens Vibe

© 2017, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *