Αθήνα: Όμορφη ή Άμορφη; (μέρος 3ο)

Athens Vibe

του Νικήτα Κάτσου

Αν ζήσεις για κάποια περίοδο στην Αθήνα, ύστερα δεν μπορείς να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο.

Ήμουν γύρω στα 18, είχα δώσει Πανελλήνιες και ήμουν χαρούμενος που είχα περάσει Αθήνα και έτσι δε θα χρειαζόταν να αποχωριστώ την πόλη στην οποία ζούσα. Ο ”αγαπημένος” μου ξάδερφος, ένα χρόνο μικρότερος, έμενε μόνιμα στην Καλαμάτα και όπως είναι φυσιολογικό, την αγαπούσε. Έλεγε πως ποτέ δε θα αφήσει την Καλαμάτα, πως είναι ”καλύτερη” από την Αθήνα και τα σχετικά. Όταν τον ρωτούσα… γιατί; η απάντηση του ήταν Γιατί η Αθήνα είναι χάλια. Δεν μπορώ να πω, ακλόνητο επιχείρημα. Τον επόμενο χρόνο δίνει πανελλήνιες, περνάει Αθήνα και εγκαθίσταται μόνιμα στην πρωτεύουσα. Ε, αυτό ήταν. Έκανε σχεδόν ένα χρόνο να κατέβει Καλαμάτα (η οποία είναι υπέροχη, να τα λέμε και αυτά.)

Έτυχε η πρώτη του πραγματική εξόρμηση στα σοκάκια της Αθήνας να είναι μέρες Χριστουγέννων. Σαγηνεύτηκε από τα φώτα σε όλους τους δρόμους, σε πλατείες, σοκάκια, σπίτια, μαγαζιά, ακόμα και τα σκυλάκια στους δρόμους ήταν ντυμένα αϊ βασίληδες. Ανεβαίνοντας την Ερμού, εκστασιάστηκε από το συνωστισμό και του πλανόδιους μουσικούς, που όλοι μαζί έδιναν έναν τόνο γιορτινό και χαρούμενο. Μόλις φτάσαμε στην πλατεία του Συντάγματος και αντίκρισε εκείνο το γνωστό στολισμένο δέντρο, άρχισε να βγάζει σαν τρελός φωτογραφίες. Έτυχε, να είναι Χριστούγεννα όταν άρχισε να αγαπάει την Αθήνα. Όμως η Αθήνα γιορτάζει κάθε μέρα.

the city 01

Ρε πήγα στον Εθνικό κήπο σήμερα, είναι υπέροχα εκεί μέσα, έχει φοίνικες, πορτοκαλί πάπιες, χελώνες! μου είπε μια μέρα στο τηλέφωνο. Το ίδιο απόγευμα, περπατήσαμε μαζί ως το λόφο του Φιλοπάππου και το λόφο των Νυμφών, αφού πρώτα περάσαμε από την ιστορική Πνύκα. Από την κορυφή τους, μπορείς να θαυμάσεις την Αττική και τον Σαρωνικό κόλπο, αν βρεθείς εκεί κατά τη δύση του ηλίου, η θέα είναι τρομακτικά υπέροχη. (Στην κορυφή του λόφου του Φιλοπάππου, βρίσκεται και το μνημείο του Φιλοπάππου που κτίστηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.) Λίγο πριν, είχαμε συναντήσει τη φυλακή του Σωκράτη όπου αφουγκραστήκαμε λίγο τον άνεμο και παρατηρούσαμε εκείνους τους τρελούς ποδηλάτες που ανεβοκατέβαιναν σαν τρελοί το λοφάκι.

the city 2

Ύστερα, μου ζήτησε να ανέβουμε στο Λυκαβηττό και δεν μπόρεσα να αρνηθώ. Η διαδρομή ήταν μεγάλη και λίγο κουραστική αλλά αν αποφασίσετε να το κάνετε με τα πόδια, θα ανταμειφθείτε στα σίγουρα! Πηγαίνοντας στο Κολωνάκι, αναζητήστε την οδό Λουκιανού και ανεβείτε το μονοπάτι. Όταν φτάσετε στην κορυφή, απολάυστε την απίθανη θέα η οποία επίσης το βράδυ, είναι μαγευτική! Ανάψτε ένα κεράκι στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και χαλαρώστε. Εαν είναι άνοιξη ή καλοκαίρι είναι πιθανόν να διεξάγεται κάποια συναυλία οπότε η ήδη ρομαντική βραδιά θα κορυφωθεί. Κουραστήκαμε αρκετά και γυρίσαμε στο σπίτι ενώ περνώντας από την Τεχνόπολις, κάναμε μια στάση στο ”χωριό του αϊ Βασίλη” και χαλαρώσαμε κάτω από τα στολισμένα κτήρια, τα φώτα και τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

the city 3

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ερωτευτείς την Αθήνα και ακόμα περισσότεροι να την αγαπήσεις! Δε χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα ή κάποια άλλη η γιορτή, η Αθήνα, γιορτάζει κάθε μέρα!

Αθήνα: Όμορφη ή Άμορφη; (μέρος 2ο)

Αθήνα: Όμορφη ή Άμορφη; (μέρος 1ο)

© 2015, Μιχάλης Βούρκος. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr