Στην πλατεία Αυδή βρίσκεται ένα περίεργα όμορφο καφέ-μπαρ με το όνομα Μπλε Παπαγάλος.

Athens Vibe

του Νίκου Ιωάννου

Στην πλατεία Αυδή βρίσκεται ένα περίεργα όμορφο καφέ-μπαρ με το όνομα Μπλε Παπαγάλος. Θυμίζει την ιστορία του Κουβανού εξερευνητή σπάνιων πουλιών Τζο Μπλάνκετ που κατέληξε στο Μεταξουργείο στα τέλη της δεκαετίας του 1940 αλλά και το περίφημο bar ‘Blue Parrot’ από την ταινία Καζαμπλάνκα. Ο ‘δικός μας’ Μπλε Παπαγάλος είναι ένα καφέ μπαρ που διαφέρει από τα κοινά μπαρ που θα συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Μουσικές από άλλες δεκαετίες , ρετρό διακόσμηση και ωραία ατμόσφαιρα σε ταξιδεύουν σε ένα ζεστό περιβάλλον και σε αφήνουν να απολαύσεις την έξοδο σου. Λειτουργεί από τις 10:00 το πρωί και προσφέρει καφέ, ποτό αλλά και φαγητό.  Όταν ο καιρός είναι ιδανικός μπορεί κάλλιστα κάποιος να απολαύσει τον καφέ του στην πλατεία καθώς το μαγαζί διαθέτει εξωτερικά τραπεζάκια. Η ‘βεράντα’ όμως του μαγαζιού μπορεί να φιλοξενήσει τους πελάτες και τον χειμώνα. Καθώς προχωράμε μέσα αντικρίζουμε έναν χώρο ζεστό και όμορφα διακοσμημένο. Τις βραδυνές ώρες θα δεις κόσμο να χορεύει και να διασκεδάζει ολόψυχα και αληθινά. Είναι από τα μέρη στα οποία σπάνια θα δεις τον κόσμο να χαζεύει στην οθόνη του κινητού καθώς όλοι παρασύρονται από την όμορφη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί. Το μαγαζί ανήκει στην Νέλλη Μποφίλιου, την Νατάσσα Μποφίλιου και τον Πέτρο Ζήσου. Εμείς μιλήσαμε με την Νέλλη και μας έλυσε μερικές απορίες.

the interview

Πως γεννήθηκε η ιδέα για ένα cafe-bar;

Ξεκίνησε από πολύ παλιά σαν χαζό όνειρο μεταξύ αδερφών. Λέγαμε με τα αδέρφια μου πως θέλουμε μια μέρα να ανοίξουμε το δικό μας καφέ-μπαρ. Τα χρόνια πέρασαν και προέκυψε να γνωρίσουμε το νέο μας “αδερφό” και συνεργάτη Πέτρο Ζήσου και αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί.

Γνωρίζουμε πως το όνομα είναι από την ιστορία με τον Τζον Μπλάνκετ και τον Μπλε Παπαγάλο στο Μεταξουργείο. Επηρέασε αυτό στην επιλογή να ανοίξει η επιχείρηση στο Μεταξουργείο ή ήταν τυχαίο και μετά ήρθε το όνομα;

Η ιστορία του Τζο είναι μια φήμη που ψιθυρίζεται στα σοκάκια του Μεταξουργείου αλλά το όνομα είναι εμπνευσμένο από το θρυλικό μπαρ “blue parrot” στην ταινία “Καζαμπλάνκα”. Αυτά τα δυο μαζί σε συνδυασμό, καθώς και η αγάπη μας για το κέντρο μας οδήγησαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πόσα χρόνια λειτουργεί ο Μπλε Παπαγάλος;

Ο Μπλε Παπαγάλος στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, αισίως θα κλείσει 2 χρόνια λειτουργίας.

ble pa[agalos7

Η μουσική η οποία έχει επιλεγεί να συνοδεύει το ποτό και τον καφέ του κόσμου θυμίζει άλλες δεκαετίες, πράγμα που κάνει τον χώρο πιο ρομαντικό και ζεστό. Από την αρχή ξεκίνησε έτσι; Τι μπορεί να ακούσει και να δει κανείς στον Μπλε Παπαγάλο;

Η μουσική  που επιλέγουμε να παίξουμε στο μαγαζί είναι αυτό που νιώθουμε πως μπορεί να ταξιδέψει το μυαλό μας. Δεν μας αφορά η δεκαετία ή το ύφος ή η γλώσσα πιθανώς του τραγουδιού, όσο η μελωδία και η δυνατότητα αυτού να προσαρμοστεί στους κανόνες και στις συνθήκες που υπάρχουν στον χώρο.

Ο κόσμος επιλέγει να έρχεται περισσότερο για καφέ ή ποτό;

Το μαγαζί λειτουργεί εξίσου και σαν καφέ και σαν μπαρ. Είμαστε ανοιχτά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 02:00 το βράδυ σίγουρα.

Ο χώρος είναι ιδιαίτερα διαμορφωμένος. Υπάρχει μέσα το προσωπικό γούστο; Ποιος επιμελήθηκε για την διακόσμηση;

Υπάρχει βέβαια μέσα το προσωπικό γούστο όλων μας. Καθένας έχει βάλει την πινελιά του, ακόμα και φίλοι, συνεργάτες και θαμώνες! Βασική κατευθυντήρια γραμμή έδωσε η Νατάσσα και με τη βοήθεια του Τζο που έχει το εξαιρετικό retrosexoual στην Αγίας Ειρήνης καταλήξαμε στο αποτέλεσμα που βλέπεις.

ble pa[agalos3

Επιλέγουν για καφέ ή ποτό να έρχονται και διάφοροι καλλιτέχνες. Πως προκύπτει αυτό;

Το Μεταξουργείο έχει πολύ έντονη την πολιτιστική πλευρά. Υπάρχουν πολλά  θέατρα τριγύρω, πολιτιστικοί  χώροι, η πινακοθήκη λίγο πιο κάτω κτλ το οποίο αυτομάτως καθιστά τα μαγαζιά γύρω στέκια καλλιτεχνών. Γενικότερα θα έλεγα πως το Μεταξουργείο έχει κάτι μαγικό που συνήθως πρώτοι το αισθάνονται άνθρωποι με πιο ανοιχτό το καλλιτεχνικό τους αίσθημα, ασχέτως αν ασχολούνται ή όχι με την τέχνη. Έχει κάτι η περιοχή που σε καλεί να την περπατήσεις, να την κάνεις στέκι σου.

Υπάρχουν αυτό που λέμε “μόνιμοι θαμώνες”;

Βέβαια έχει θαμώνες. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί μας αρέσει που αποκτούν με τον χώρο μας συνδεση. Επίσης μας αρέσει που αποκτάμε κι εμείς περισσότερη επαφή με τους ανθρώπους που έρχονται συχνά στο μαγαζί. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι κάπου και να πίνεις τον καφέ ή το ποτό σου και κάποιος αληθινά να σε ρωτήσει πχ. “πως είσαι;” Όλα καλά με όσα μου έλεγες προχθές?” Αυτό  είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια στο “Μπλέ Παπαγάλο”. Είναι σπουδαίο να συνδέεσαι με ανθρώπους και χώρους και γενικώς να συνδέεσαι.

Κάποιο αξέχαστο περιστατικό στον Μπλε Παπαγάλο;

Πραγματικά δε φαντάζεσαι πόσα αξέχαστα περιστατικά μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Έχουμε μια ομάδα που αποτελείται από υπέροχα άτομα γεμάτα πάθος και αγάπη και αυτή  η “συντεχνία” που έχουμε δημιουργήσει, τελικά οδηγεί σε αστεία και αξέχαστα περιστατικά σε κάθε μέρα ή νύχτα του μαγαζιού. Γεγονός που μας κρατά πάντα σε εγρήγορση, βγάζει πολύ έντονα προς τον κόσμο την ενέργεια μας και δημιουργεί ένα τέλειο κλίμα εργασίας που καθιστά την  κάθε μέρα διαφορετική.

ble pa[agalos6

Πιστεύεις πως ο κόσμος κουράστηκε και θέλει μια διασκέδαση πιο εναλλακτική όπως προσφέρει ο Μπλε Παπαγάλος;

Πιστεύω πως ο κόσμος έχει γίνει πιο επιλεκτικός. Αυτό ίσως είναι και ένα θετικό της οικονομικής κρίσης. Έχει απαίτηση μεγαλύτερη τα χρήματα που θα διαθέσει να αξίζουν τον κόπο. Να τον γεμίσουν σε όλα τα επίπεδα. Ειναι σημαντικό να είμαστε απαιτητικοί από τον εαυτό μας αρχικά και στη συνέχεια από τις επιλογές μας. Αυτό πιστεύω οδηγεί σε καλύτερα κοινωνικά σύνολα.

Παρά την δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε ως χώρα, βλέπουμε πως το μαγαζί έχει αρκετό κόσμο. Τι πιστεύεις ότι κρατά τον κόσμο να έρχεται;

Αυτό που πιστεύω πως κρατάει τον κόσμο σε ένα μαγαζί είναι η δική σου ενέργεια και όσων έχεις επιλέξει να εργάζονται μαζί σου. Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε έντονα πολλά πράγματα μπαίνοντας σε έναν χώρο ή γνωρίζοντας έναν άνθρωπο και τις περισσότερες φορές δεν τα συνειδητοποιούμε. Περνάει μέσα μας όμως αυτό που πρέπει να περάσει. Το ενδιαφέρον μας σαν ομάδα να προσφέρουμε οσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση, περιβάλλον και προϊόν στον κάθε άνθρωπο που επιλέγει να έρθει σε εμάς, κάνει τον χώρο ενεργειακά θετικό. Ο άλλος λαμβάνει την αίσθηση πως δεν τον αντιμετωπίζεις σαν πορτοφολι αλλά έχεις την διάθεση να τον κάνεις να περάσει μια υπέροχη μέρα ή νύχτα διαφορετικά απο όλες τις υπόλοιπες. Θέλουμε να είναι εμπειρία και όχι μια συνηθισμένη έξοδος.

Μια ευχή για τις γιορτές προς τους αναγνώστες του Athens Vibe;

Η ευχή μου είναι να μπορέσουμε ο καθένας μας ξεχωριστά να γίνουμε καλύτεροι και πιο ακέραιοι άνθρωποι, κάτι που θέλει κόπο και συνεχή προσπάθεια, στη συνέχεια να βοηθήσουμε αν μπορούμε το γύρω περιβάλλον μας να κάνει το ίδιο και αυτό να ανοίξει τόσο πολύ που μια μέρα να ξυπνήσουμε και να έχει αλλάξει ο κόσμος…

ble pa[agalos2

Μπλε Παπαγάλος
Διεύθυνση: Λεωνίδου 31, Αθήνα 104 36
Τηλέφωνο: 21 1012 1099

© 2015 – 2018, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under radar

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!