Χρήστος Δασκαλάκης: Η τέχνη προκαλεί συγκίνηση, προβληματισμό και όμορφα συναισθήματα.

Athens Vibe

Λίγο πριν την άφιξη της εορταστικής περιόδου, που εναγωνίως καρτερούμε μικροί-μεγάλοι, γνωρίσαμε και συζητήσαμε με τον συγγραφέα του όμορφου παιδικού παραμυθιού ”O Νικολύκος στην μακρινή Ντουλαποχώρα”. Ο Χρήστος Δασκαλάκης μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία που έζησε μέσα από το ταξίδι του: από την σύλληψη της ιδέας έως την συγγραφή του παραμυθιού.

the interview

 1. Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του “Νικολύκου”;

Η αφορμή για τη συγγραφή αυτού του παραμυθιού ήταν ο μικρότερος και πιο αγαπημένος μου φίλος, ο Νικόλας. Με τον Νικόλα περνώ αρκετό χρόνο, γεμάτο παιχνίδι και ιστορίες. Έτσι, ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού Νικολύκος, είναι εμπνευσμένος από το όνομα του. Ωστόσο, αιτία αυτού του παραμυθιού είναι η επιθυμία μου να μιλήσω για το φαινόμενου του κοινωνικού αποκλεισμού, τον οποίο και έχω βιώσει, και να περάσω μηνύματα γι’ αυτό. Άλλωστε, δεν υπάρχει πιο τρυφερός τρόπος για να δοθούν όλα αυτά, μέσα από ένα παραμύθι.

 1. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μία αληθινή ιστορία που μεταφέρθηκε στον παραμυθένιο κόσμο;

Τα βιώματα είναι αληθινά και για αυτά θέλω να περάσω μηνύματα. Έχω βιώσει το ρατσισμό και τον αποκλεισμό, καθώς σαν παιδί ήμουν παχύσαρκο και λιγομίλητο. Έχω βιώσει την περιθωριοποίηση και το παραμύθι γίνεται η φωνή μου για να μιλήσω για αυτή. Υπάρχουν πολλοί “Νικολύκοι” στη κοινωνία μας, αφανείς ήρωες, που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

 1. Γιατί επιλέξατε τον λύκο ως κεντρικό χαρακτήρα στο παραμύθι;

Ο λύκος από τα παιδικά μας χρόνια, είναι ένα ζώο παρεξηγημένο. Έχει αποτελέσει τον «κακό» στα παραμύθια και τη λογοτεχνία. Η λέξη «παρεξηγημένος» έχει ιδιαίτερη σημασία. Παρεξηγημένος είναι ο άνθρωπος που μαζεύει τα σκουπίδια ή ο μετανάστης. Δεν ξέρεις την ιστορία τους, από πού προέρχονται, αν έχουν άτομα που νοιάζονται για αυτούς, μια γιαγιά, οικογένεια, φίλους. Αυτοί οι άνθρωποι ζητούν προσοχή και φροντίδα.

 1. Το παραμύθι έκανε το ντεμπούτο του κοντά στην πιο σωστή εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, δεν αποτελεί το συνηθισμένο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι που δίνει έμφαση στο γιορτινό κλίμα με δέντρα, δώρα, φαγητό, ξεγνοιασιά και διακοπές, κάτι που λατρεύουν όλα τα παιδιά. Πως προέκυψε αυτό;

Το παραμύθι τοποθετείται χρονικά στα Χριστούγεννα, δεν είναι όμως Χριστουγεννιάτικο! Η ιστορία εξελίσσεται την εποχή αυτή γιατί είναι η πιο όμορφη. Διαβάζεται ευχάριστα οποτεδήποτε και θυμίζει τις όμορφες χριστουγεννιάτικες στιγμές, που οι άνθρωποι είναι φιλικοί, αγαπημένοι και ίσοι. Οι άνθρωποι είναι εγκάρδιοι και ευδιάθετοι και αν περπατώντας στο δρόμο ευχηθείς «Χρόνια πολλά» σε έναν άγνωστο, αυτός θα χαρεί και θα ανταποδώσει. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα Χριστούγεννα λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες φιλανθρωπικές κινήσεις και μπαζάρ.

Daskalakis eksofullo

 1. Πόσο διήρκεσε η συγγραφή του παραμυθιού;

Η ιδέα αυτού του παραμυθιού ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια. Γράφτηκε τότε αλλά έμεινε στο συρτάρι. Αναζητούσα εικονογράφο με φρέσκια ματιά. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, πρέπει να είναι διαφορετικό. Έτσι, μετά από χρόνια, και πολλές αλλαγές, προσθήκες και αφαιρέσεις, το παραμύθι ολοκληρώθηκε με την εικονογράφηση από τον Γιάννη Ζαμπέλη.

 1. Στην εποχή της τεχνολογίας και των gadget, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ασχολούνται με παιχνίδια στο ίντερνετ ή στο τάμπλετ. Πιστεύετε ότι εύκολα θα επιλέξει ένας γονιός να διαβάσει στο παιδί του ένα παραμύθι;

Είναι άλλες οι στιγμές για το τάμπλετ και άλλες οι στιγμές που ο γονιός θα διαβάσει ένα βιβλίο με το παιδί του. Το βιβλίο είναι κάτι ζωντανό. Ο γονέας θα πάρει το παιδάκι, θα βγουν από το σπίτι, και θα διαλέξουν μαζί ένα παραμύθι κάνοντας διάλογο. Ένα παραμύθι δεν είναι μόνο μία ιστορία για πριν τον ύπνο αλλά και για να γίνεται διάλογος και να κάνουν ερωτήσεις τα παιδιά. Έτσι οφείλουν και ο συγγραφέας και ο εικονογράφος να δημιουργήσουν ένα έργο που θα ψυχαγωγεί, ενώ θα προάγει τον διάλογο μεταξύ γονέα και παιδιού, αλλά μεταξύ και εκπαιδευτικού και μαθητή, σε έναν παραμυθένιο κόσμο.

 1. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας σε αυτό το παραμύθι;

Η γιαγιά. Είναι γεμάτη σοφία και λέει πράγματα που επηρεάζουν και αλλάζουν την πορεία τη ιστορίας, πράγματα που πρέπει να λέει στα παιδιά του κάθε γονέας. Είναι δίκαιη και υπερασπίζεται τον εγγονό της μέχρι το τέλος με απλές συμβουλές γεμάτες αγάπη. Η αγάπη της γιαγιάς έχει την ίδια ζεστασιά που έχουν οι ημέρες του καλοκαιριού στις παραλίες και την γλυκιά ζεστασιά του σπιτιού τα βράδια του χειμώνα.

 1. Παρατηρώντας το βιογραφικό σας και τις σπουδές σας διαπιστώνουμε ότι έχετε μια κλίση προς τις τέχνες (μουσική, υποκριτική, ποίηση). Σε τι βαθμό αντικατοπτρίζονται στα έργα σας;

Στο δικό μου μυαλό όλα γίνονται για το κοινό καλό, αφού αποδέκτες είναι οι άνθρωποι. Η τέχνη προκαλεί συγκίνηση, προβληματισμό και όμορφα συναισθήματα. Όσον αφορά εμένα, με την τέχνη έμαθα τα όρια μου, έθεσα κανόνες για το δικό μου καλό και χαλιναγώγησα τον εαυτό μου.

 1. Παρά την συγγραφή του παραμυθιού, τα δύο πρώτα έργα σας ήταν ποιητικές συλλογές. Σε κάποια σημεία του παραμυθιού διακρίνουμε ποιητικό λυρισμό. Ήταν δύσκολο να μεταβείτε από τη ποίηση στο παραμύθι;

Όχι, δεν μου ήταν δύσκολο, γιατί και στα ποιήματα μου υπάρχει εξέλιξη. Το πρώτο μου βιβλίο «Η στιγμή που θα φεύγω» είναι προσωπικό και δύσκολα ταυτίζεται ο αναγνώστης με αυτό. Παρόλα αυτά όμως υπήρξε λύτρωση προσωπική κατά την ολοκλήρωση. Στη δεύτερη συλλογή «Χιλιόμετρα» υπάρχει περισσότερο φως και ζωντάνια καθώς ζωή βρίσκεται σε κίνηση. Το παραμύθι είναι πιο απλό και λυρικό. Με τις δημιουργίες μου ξόρκισα τις φοβίες μου, ένιωσα απελευθερωμένος. Χαίρομαι και κολακεύομαι όταν οι άνθρωποι εντοπίζουν και καταλαβαίνουν το ποιητικό λυρισμό μέσα στο παραμύθι. Ήταν κάτι που ούτε και εγώ ο ίδιος δεν είχα καταλάβει μέχρι που μου το επισήμαναν. Είναι πολύ γλυκό και όμορφο γιατί στην ουσία είναι κομμάτι της ταυτότητάς μου.

Selfie Daskalakis

 1. Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

Άρχισα να γράφω από το γυμνάσιο, αφού τότε φεύγουμε από την προστασία του δημοτικού και του δασκάλου. Τότε άρχισα να μεταμορφώνομαι προς το καλύτερο, κυρίως εμφανισιακά, αλλά ένιωθα απομονωμένος. Στη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο η συγγραφή ήταν ο σύμμαχος μου και χωρίς αυτή μπορεί να είχα άλλη πορεία. Άλλοι είχαν τη παρέα τους, άλλοι είχαν έναν φανταστικό φίλο, εγώ είχα το γράψιμο. Οι άλλοι κάπνιζαν κρυφά πίσω από το σχολείο, εγώ έγραφα στιχάκια κρυφά. Αυτό ήταν το δικό μου ορμητήριο. Το γράψιμο ήταν το όπλο μου και ο τρόπος που μπορούσα να εκτονωθώ.

 1. Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι;

Το αγαπημένο μου παραμύθι είναι η πεντάμορφη και το τέρας. Πολλοί το βλέπουν σαν ιστορία αγάπης, αλλά η αλήθεια δεν είναι αυτή. Μια κοπέλα δέχτηκε για τον μπαμπά της να πάει στο κάστρο του τέρατος. Το παραμύθι αυτό μιλά για την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ανωτερότητα και την αγάπη, αλλά όχι την ερωτική. Ερχόμενοι σε επαφή με την διαφορετικότητα, τρομάζουμε γιατί δεν ξέρουμε τον εαυτό μας, αλλά βρίσκουμε κοινά στοιχεία μαζί του.

 1. Τι είναι για εσένα παραμύθι;

Για εμένα τα παραμύθια έχουν την ίδια ιδιότητα με τα όνειρα. Σε κάθε ιστορία, όπως και στην ίδια τη ζωή, υπάρχουν δυσκολίες, καλοί και κακοί ήρωες, αλλά όλοι προσπαθούν για το καλύτερο, γι’ αυτό έχουν και καλό τέλος. Έτσι και με τα όνειρα μας, προσπαθούμε για το καλό τέλος ή τουλάχιστον γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι περνώντας μέσα από πολλές δοκιμασίες.

 1. Ετοιμάζετε κάτι για το μέλλον;

Για το μέλλον ετοιμάζω πάλι ένα παραμύθι. Υπάρχει μεν η σκέψη ο Νικολύκος να συνεχιστεί, αλλά ίσως αργότερα. Προς το παρόν σκέφτομαι ότι ο Νικολύκος δεν θέλω να είναι μόνος, μάλλον πρέπει να έχει ένα αδερφάκι.

 1. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Νιώθω την ανάγκη κάθε φορά να ευχαριστώ τους αναγνώστες μου, γιατί είναι οι άνθρωποι που μου επιτρέπουν να δημιουργώ. Με συγκινούν, με αγκαλιάζουν, και παρόλο που δεν με ξέρουν με εμπιστεύονται. Είναι δοτικοί και μέσα από τα μηνύματα τους μου δείχνουν ότι δεν φοβούνται  να δείξουν τα συναισθήματα τους. Είναι τιμή μου που μπαίνουν στη διαδικασία να μου εκφράσουν όσα αισθάνονται, γιατί κάτι τέτοιο θέλει τόλμη. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχα.

Αφιέρωση-Daskalakis

Σαν AthensVibe θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Κο Δασκαλάκη για την όμορφη συνάντηση και την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Δεν υπάρχει πιο όμορφο δώρο την περίοδο των γιορτών από ένα όμορφο, ζεστό βιβλίο. Ο “Νικολύκος στη μακρινή Ντουλαποχώρα” αποτελεί την τέλεια πρόταση δώρου για τους μικρούς μας φίλους αλλά και για τους μεγάλους που νοιώθουν ακόμα παιδιά!

Θα κλείσουμε την όμορφη συνέντευξη με την αφιέρωση του Κου Δασκαλάκη στο δικό μας αντίτυπο του Νικολύκου.

‘’Μην σταματάτε ποτέ να πιστεύετε στα παραμύθια και στα όνειρα”

Ο Νικολύκος στη μακρινή Ντουλαποχώρα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γρηγόρη (Ιπποκράτους 43, τηλ 210 3637016)

Συνέντευξη: Foteini Santa – George Nanakis

© 2015 – 2017, Μιχάλης Βούρκος. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr