Έφυγε από την φροντίδα σου;

athensvibe

Γράφει ο Δημήτρης Τρυφωνίδης

Διάβασα την λέξη φροντίδα πριν από λίγο στο mail μου σε ένα εισερχόμενο μήνυμα, ενώ εγώ σκεφτόμουν την αγάπη. Απαντώ λοιπόν στον χρόνο που μου πάει κόντρα, αλλά και σε πολλούς γνωστούς άγνωστους που ίσως διαβάσουν: Η αγάπη είναι πολλά περισσότερα από φροντίδα φίλε μου. Πολλά περισσότερα από ένα χάδι και μια ματιά. Κι όταν οι ουρανοί και τα δέντρα και τα βουνά εξαφανίζονται παίρνεις την αγάπη σου και χάνεσαι μαζί τους.

Αγάπη φίλε μου, σημαίνει ελευθερία και υπερβολή μαζί, ανεξαρτησία και εξαναγκασμός ταυτόχρονα. Να φεύγεις όταν σε διώχνουν και να μην πιέζεις. Να υποχωρείς όταν υποχωρούν και να μην υπομένεις. Παραμόνο να ελπίζεις. Να ελπίζεις σε μία ιδέα, να ελπίζεις σε μία προσπάθεια, να εύχεσαι στον Θεό σου… Αν η αγάπη ήταν τροχός, τότε το ποδήλατο θα ήταν ο κόσμος ολόκληρος. Η αγάπη είναι παντού γαμώτο μας. Ο γυρισμός δεν έχει γυρισμό όμως. Κι όλα τα όνειρα που έκανες μαζί του, όλα τα σχέδια που προγραμμάτιζες ξαφνικά γίνανε αόρατα, άυλα και χάθηκαν στον χρόνο μετά την εξαφάνισή του.

Μα το ζητούμενο στην υπόθεση είσαι εσύ και εσύ αξίζεις πολλά περισσότερα από ότι έδωσες κάπου, κάποτε σε κάποιον άνθρωπο. Η ενέργειά σου είναι φτιαγμένη για να παίρνει δύναμη από το ίδιο της το εσωτερικό. Ήρθε η ώρα να κάνεις επαναφορά των δυνάμεών σου και να τις χρησιμοποιήσεις για σένα. Σε περιμένει μία θεσπέσια ζωή. Η μιζέρια δεν σε βοηθά. Η αγάπη που έδωσες πολλαπλασιάστηκε μέσα σου. Περιμένει μόνο την κατάλληλη στιγμή για να βγει και πάλι προς τα έξω. Κι αν δε τα καταφέρεις; Κι αν δεν μπορέσεις να μαγνητιστείς από κανέναν ξανά; Κι αν ήταν το τέλος γιατί είμαστε ζωντανοί; Είσαι ζωντανή, με ψυχή, σώμα, πνεύμα και νου. Νους, ο αντίπαλός σου σε κάθε νέο βήμα. Εκεί που πας να ξεχάσεις οι μνήμες επανέρχονται. Εκεί που πας να γελάσεις, κάποια δύναμη τον τραβά απ’ τη χαραμάδα του μυαλού σου και τον ρίχνει πιο χαμηλά, στο ύψος της καρδιάς και ξανά απ’ την αρχή.

Δεν υπάρχει κάποιο κόλπο ή μυστικό. Οι μνήμες δεν διαγράφονται. Το πέρασμα του χρόνου θα σου έμαθε σίγουρα πως να αντιλαμβάνεσαι τις πραγματικές αξίες και την ουσία των σκέψεων σου. Ο χρόνος δεν είναι γιατρός. Αν ήταν γιατρός θα του ζητούσα κι εγώ ο ίδιος να κάνει ευθανασία σε κάποιες σκέψεις μου. Ο χρόνος είναι ο βοηθός ιατρού. Ο πραγματικός ιατρός του εαυτού σου είσαι εσύ. Εσύ σε ξέρεις καλύτερα από τον καθένα, εσύ γνωρίζεις περισσότερο από κάθε άλλον τι πρέπει να κάνεις για να αυτοβελτιωθείς. Πως να το εξηγούσα διαφορετικά; Κάνε αλλαγές, πράξε συνεσταλμένα και με αγάπη όλα όσα επιθυμείς, αλλά μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Τα λάθη που έκανες είναι και δικά του λάθη. Τα αισθήματα που ένιωσες ήταν και δικά του αισθήματα. Δεν είναι πόρτα η καρδιά για να την κλειδώνεις και να την ξεκλειδώνεις όποτε θες καρδιά μου.

Ο “νεορομαντισμός” ευθύνεται για τέτοιες ανόητες εκφράσεις. Είναι ένα όμορφο παλάτι η καρδιά με κήπους, πύργους, εποχές, δράκους, νεράιδες, ουρανούς και Θεούς. Εσύ είσαι ο φύλακας. Πολλές φορές εισβάλουν άνθρωποι και το υποσυνείδητό μας δεν το αντιλαμβάνεται. Νιώσε συνειδητά “προστατευτής της καρδιάς σου” και άλλαξε τις επιδράσεις που ο νους έχει σε αυτήν. Είσαι αυτόνομη και ολοκληρωμένη. Δεν χρειάζεσαι κανέναν, μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου. Πιστεύουν άνθρωποι σε σένα. Πίστεψε κι εσύ σε ανθρώπους κι άσε τις τραγικές σκηνές παραφροσύνης.

Είσαι μία γάτα. Τι ζητάει μια γάτα; Να την πάρεις αγκαλιά και να της δώσεις τρυφερότητα. Άρπαξε τον εαυτό σου απ’ τον σβέρκο και χάιδεψε τον, φίλα τον, πες του γλυκόλογα, νιώσε τη δύναμή σου και προχώρα. Μη μασάς. Η ελπίδα δεν χάνεται. Το καινούργιο έρχεται, το παλιό επιστρέφει πάντα. Θα το δεις. Η ζωή τα ‘φτιαξε αυτά.

© 2016, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Unfiltered Chaos

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!