Γιάννης Χατζήμπεης: “Βάζω τους δικούς μου στόχους και όρια!”

 Το TEDxPanteionUniversity επιστρέφει δυναμικά,στις 6 Μαΐου 2017, με σκοπό να εμπνεύσει το κοινό ώστε να πάρει θάρρος να κάνει ξεχωριστά πράγματα, χωρίς φόβο, μακριά από τις φόρμες που επιβάλλει η κοινωνία.

Ένας από τους σπουδαίους ομιλητές θα είναι και ο Γιάννης  Χατζήμπεης, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής με αναπηρία που ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο αγώνα Τριάθλου Ironman  (3,86 χλμ κολύμβησης, 180 χλμ ποδηλασίας, 42,2 χλμ τρεξίματος). Ως πρωταθλητής Ελλάδας εκπροσώπησε την χώρα και σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις. Αποκορύφωμα της καριέρας του στην πισίνα, η συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, η 6η θέση του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης το 1998, στη Ν.Ζηλανδία και 5ες και 6ες θέσεις σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα κολύμβησης, στα 100μ πεταλούδα. Με αφορμή την εκδήλωση του TEDxPanteionUniversity, μπορείτε να τον γνωρίσετε καλύτερα μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έφτιαξε η Ανδριάννα Καντάρη και το Athens Vibe.

Stories

Πώς ξεκινήσατε την ενασχόληση με τον αθλητισμό;                                                               Ήμουν ένα υπερκινητικό παιδί που δεν σταματούσα να τρέχω. Ξεκίνησα την κολύμβηση σε ομάδα, ουσιαστικά μετά από την σύσταση των γιατρών ότι θα ήταν πολύ κατάλληλη άσκηση για το αριστερό μου χέρι, αλλά και γενικότερα για την πιο ισορροπημένη ανάπτυξη μου.

Στην Ελλάδα υπάρχει στήριξη στους αθλητές με αναπηρία;
Υπάρχει στήριξη πολύ περισσότερη από αυτή που βρήκαμε εμείς μικροί, όπου δεν υπήρχαν ούτε οργανωμένες ομάδες ή εξειδικευμένοι προπονητές. Για παράδειγμα εκείνη την εποχή όπου υπήρχαν πολύ λίγες πισίνες και κολυμπούσαμε με αρτιμελείς αθλητές, αν δεν μπορούσες να ακολουθήσεις το πρόγραμμα, ή έφευγες ή «σε φεύγανε..» Η ανάγκη βέβαια για περισσότερη στήριξη και ανάπτυξη δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Το σημαντικό είναι να γίνεται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο μέσα από προγράμματα οργανωμένα που να έχουν αποτέλεσμα στους ίδιους τους αθλητές και αθλούμενους.

Ήταν δύσκολη η απόφαση να πάρετε μέρος στον μαραθώνιο αγώνα Τριάθλου Ironman; Τί κερδίσατε από αυτή την εμπειρία;
Το να συμμετάσχω σε ένα iron man και να το ολοκληρώσω, μου φαινόταν παλαιότερα απλά αδύνατο ! Παρόλο που είχα κολυμπήσει μαραθώνιους κολύμβησης 26 χλμ στο παρελθόν.  Αγωνιζόμουν στην sprint απόσταση μέχρι τότε (750 μέτρα κολύμβηση, 20 χλμ ποδήλατο και 5 χλμ τρέξιμο) οπότε η αλλαγή στη προπόνηση αλλά κυρίως στην πνευματική προετοιμασία ήταν μεγάλη . Για να καταφέρεις να ολοκληρώσεις έναν αγώνα ironman (3,86 χλμ κολύμπι, 180 χλμ ποδήλατο και 42 χλμ τρέξιμο) μέσα στα χρονικά όρια που σου δίνουν, για «συνηθισμένους» ερασιτέχνες/ αθλητές όπως ήμουν είχε κάτι το υπερβατικό ή ήθελε τουλάχιστον μεγάλη υπομονή και σωστό σχεδιασμό. Είχα όμως την τύχη να έχω την καθοδήγηση του ποιο σπουδαίου προπονητή και τριαθλητή στην Ελλάδα, του Βασίλη Κρομμύδα, που με έφτασε στον αγώνα καλά προετοιμασμένο και χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό, παρά την πολύ μεγάλη καταπόνηση. Η προετοιμασία, αλλά και ο αγώνας μου προσέφεραν υπέροχες εμπειρίες. Η αίσθηση ότι ξεκινάς κάτι πολύ δύσκολο, και καταφέρνοντας να επεκτείνεις τα προσωπικά σου όρια το ολοκληρώνεις, είναι μοναδική. Πολύ μεγάλη δύναμη όμως μου έδωσε και η αίσθηση ότι εκείνη την ώρα λειτουργούσα σαν «καλό παράδειγμα» για τα παιδιά και τα ανίψια μου.

Οργανώσατε μαζί με συναθλητές σας το “Αιγαίαθλον“. Πώς εμπνευστηκατε αυτή την ιδέα και ποιός ο σκοπός της;
Η ιδέα ήρθε πάνω στο πλοίο για τη Μήλο ! που είναι πολύ αγαπημένος προορισμός. Ήμασταν στο 2002 εργαζόμουν στην Οργανωτική Επιτροπή του 2004 σαν Διευθυντής Τομέα Μάρκετινγκ –Χορηγιών και έβλεπες ότι υπήρχε πολύ μεγάλο έλλειμμα γνώσεων του κόσμου πάνω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν πολύ συχνό φαινόμενο να αντιμετωπίζουν τους αθλητές σαν τα «κακόμοιρα τα παιδιά», τους «πρωταθλητές της ζωής» και μας απέδιδαν συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ πολύ δακρύβρεχτους χαρακτηρισμούς. Ενώ είχαν να κάνουν με αθλητές όπως των Ολυμπιακών που προσπαθούσαν πολύ, έκαναν εξαιρετικές επιδόσεις. Υποβίβαζαν την προσπάθεια μας και τα αποτελέσματα μας, όχι επίτηδες πιστεύω αλλά γιατί δεν ήξεραν ή οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν φρόντιζαν να μάθουν. Είπαμε λοιπόν ότι θα κάνουμε κάτι πραγματικά ακραίο που θα είναι πολύ δύσκολο αθλητικά για να «αναγκάσουμε» τα ΜΜΕ να ασχοληθούν και μαζί μας για να μπορέσουμε να περάσουμε μηνύματα στο κόσμο και να εκπαιδεύσουμε την Ελληνική κοινωνία Κολυμπήσαμε σε σκυταλοδρομία περίπου 150 χλμ, από το Σούνιο στη Μήλο, 5 κολυμβητές με αναπηρία μαζί με 2 προπονητές μας. Ξεπεράσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες μέσα στη θάλασσα (8-9 μποφόρ) και έξω από αυτή. Μιλήσαμε και παίξαμε με εκατοντάδες παιδιά από τα νησιά που περάσαμε, που τους φαινότανε αδιανόητο να έχει φτάσει κάποιος κολυμπώντας στο νησί τους και μάλιστα με ένα χέρι ή ένα πόδι. Η προσπάθεια έγινε ταινία, που βραβεύτηκε στο εξωτερικό. Έγιναν εκτεταμένες αναφορές και αφιερώματα απο τα Ελληνικά και Διεθνή ΜΜΕ, για το Αιγαίαθλον που ολοκληρώθηκε με επιτυχία ακριβώς ένα χρόνο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Είχαμε ανοίξει ένα μικρό παράθυρο για να μπει φως και να ακουστεί η φωνή μας…

Ποιό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε πάρει από το ταξίδι σας στον αθλητισμό;
Να είμαι επίμονος και υπομονετικός, να βάζω τους δικούς μου στόχους και όρια, να αποτυγχάνω και να προσπαθώ ξανά. Το μεγαλύτερο μάθημα, είναι ίσως, η τοποθέτηση μου στη ζωή:

 « να προσπαθώ να ισορροπώ και να χαίρομαι τη ζωή, με ό,τι αυτή μου προσφέρει, λιγότερα ή περισσότερα».

Είστε γνωστός και για τις πολύ εμπνευσμένες ομιλίες σας ως motivational speaker. Πότε και πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι;

Τα τελευταία χρόνια των μεγάλων προκλήσεων, αισθάνθηκα πραγματικά την ανάγκη να μοιραστώ εμπειρίες και γνώσεις με ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους, που έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν μέσα σε ένα αρκετά τοξικό περιβάλλον. Ήθελα λοιπόν με τις ομιλίες μου να τους περάσω και ένα επιπλέον μήνυμα « αφού κάποιος άνθρωπος με αναπηρία κατάφερε να προσαρμοστεί στη ζωή του, να ξεπεράσει εμπόδια και να καταφέρει κάποια δύσκολα πράγματα, σίγουρα μπορείτε και Εσείς !»

Πείτε μας λίγα λόγια και για την πλατφόρμα crowdfunding www.giveandfund.com.
Σκοπός μας είναι, να προσφέρουμε με απλό, οικονομικό, ασφαλή και διαφανή τρόπο, την δυνατότητα συγκέντρωσης χρημάτων σε ανθρώπους και οργανισμούς που θέλουν να υποστηρίξουν στόχους, όνειρα και ανάγκες με αξιοπρεπή και τίμιο τρόπο. Θα θέλαμε επίσης μέσα από το give & fund, να ενσαρκώσουμε την αξία της αλληλεγγύης και να στηρίξουμε την ικανότητα των ανθρώπων για δημιουργική δράση και παραγωγική εργασία.
Όραμα μας, είναι τα περισσότερα, ΜΚΟ, Εταιρίες, Φορείς και ιδιώτες να χρησιμοποιούν το Give&Fund σαν εργαλείο για την εξεύρεση ή διάθεση πόρων.

Πιστεύετε πως οι νέοι στην εποχή μας παύουν να ονειρεύονται;
Νομίζω ότι είναι στο DNA όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων να ονειρεύονται και να κάνουν σχέδια.

Ας κλείσουμε με ένα τελευταίο μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες μας.
 Η ζωή και υγεία είναι ένα δώρο. Να προχωράτε λοιπόν, ακάθεκτοι, μέσα στο ταξίδι της ζωή σας, να χαμογελάτε πολύ και να ευχαριστιέστε την κάθε μέρα, γιατί είναι μοναδική και σε αυτό το ταξίδι, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Athens Vibe ® 
*it’s all Athens to me!

© 2017 – 2020, Andriana Kantari. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr