Γιώργης Βασιλόπουλος: “Θέατρο είναι η ανάγκη να δικαιολογώ το παιδί μέσα μου”.

Συνέντευξη: Ανδρονίκη Τσατσαρώνη

Ήταν Πέμπτη, όταν στο θέατρο του Τεχνοχώρου Φάμπρικα απολαύσαμε το Κακό ραπ. Μια μοναδική κωμική παράσταση που συνδυάζει τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό improv comedy με τη μουσική. Χωρίς σενάριο, χωρίς πρόβα. Χαρακτήρες γεννημένοι επί τόπου από την αστείρευτη φαντασία των πέντε ηθοποιών – ένας εκ των οποίον και ο Γιώργης Βασιλόπουλος που μας μίλησε για την παράσταση και για τον εαυτό του.

Stories

Τι σημαίνει improv comedy;
Η τέχνη του να δημιουργείς μια ολόκληρη παράσταση, από το μηδέν έχοντας στη διάθεσή σου «το τίποτα». Χωρίς σενάριο, αλλά με μπόλικη φαντασία και με ό,τι σου δίνει ο συμπαίκτης σου στη σκηνή.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες κατά τη συμμετοχή σου στην παράσταση αυτή;
Συμβαίνουν όλα τώρα και για πρώτη φορά. Υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο σε αυτό. Νιώθεις σα να είσαι ακροβάτης χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Είμαστε όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης αντιμέτωποι με την έκπληξη! Έχουμε πλήρη άγνοια για το τί τροπή θα πάρει η ιστορία μας από λεπτό σε λεπτό, τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και πώς η κάθε έμπνευση θα μετουσιωθεί σε Τέχνη.

Είναι ανάγκη μας το γέλιο θεωρείς;
Το γέλιο αποτελούσε ανέκαθεν βασικότατη ανάγκη. Το γέλιο προκαλεί το συναίσθημα. Μην ξεχνάς πως για να γελάσεις θέλεις παρέα… (ή το Κακό Ραπ!)

Εάν η κωμωδία ήταν ένα τοπίο, ήταν μια ζωγραφιά, πώς θα ήταν;
Θα ήταν ένα λούνα παρκ χωρίς μαλλί της γριάς, χωρίς ρόδα, χωρίς τρενάκι και χωρίς βελάκια. Αλλά θα ήξερες ότι είναι ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ!

Για ποιο λόγο θα επέλεγες ως θεατής το Κακό Ραπ;
Γιατί ξέρω έναν ηθοποιό απ’την παράσταση, αυτόν με το μουστάκι και πολύ τον πάω! Βάζοντας τα αστεία στην άκρη, θα επέλεγα το Κακό Ραπ διότι κάθε φορά η παράσταση είναι διαφορετική. Από Πέμπτη σε Πέμπτη, θαρρείς, πως μοναδική βεβαιότητα είναι ότι ο θεατής θα γελάσει. Και μου αρέσει όταν βλέπω θέατρο να νιώθω ότι η παράσταση «μου τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια».

Παίζεται κάθε Πέμπτη στον τεχνοχώρο Φάμπρικα. Τι είναι ακριβώς το Κακό Ραπ;
Κακό ραπ ονομάζεται η παράσταση που απ’το πολύ το γέλιο θα κάνετε Ανάσταση, κατάσταση σε φέρνουμε σε εύθυμη κατάσταση, πηγαίνουμε όλοι μαζί σε άλλη διάσταση.

Ποια η σχέση σου με το ραπ, εκτός σκηνής;
Τι να σου λέω τώρα! Ξεκίνησε ως ένα κομμάτι της εφηβείας μου, έκανε παρέα με το Ρεμπέτικο, τον Καζαντζίδη, τους Queen και τους Led Zeppelin – ω ναι σχήμα οξύμωρο. Mου έκανε παρέα σε όμορφες και σε άσχημες στιγμές. Γράφω ραπ κομμάτια και βρίσκομαι στη διαδικασία της ηχογράφησης.

Το θέατρο, τί είναι για σένα;
Είναι η ανάγκη να δικαιολογώ το παιδί μέσα μου. Όπως και κάθε άνθρωπος βλέπει θέατρο γιατί θέλει να ξαναβρεί το παιδί μέσα του ( πάει να δει μια Ιστορία / ένα παραμύθι) έτσι και οι ηθοποιοί είναι τα παιδιά που θα ζωντανεύσουν αυτό το παραμύθι επί σκηνής.

Πού θεωρείς ότι ακούμε πιο έντονα τον παλμό αυτής της πόλης;
Τον παλμό αυτής της υπέροχης πόλης τον ακούω οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι και οι ιστορίες τους. Από τα στενά του κέντρου της Αθήνας, κάπου στις 5 το χάραμα, που κάποιοι ετοιμάζονται για δουλειά και κάποιοι άλλοι επιστρέφουν απ’αυτήν, μέχρι μια Κυριακή απόγευμα σε ένα καφενείο που θα παίζουν χαρτιά οι παππούδες και θα λένε πρωτάκουστες ιστορίες.

Τι ρόλο διαδραματίζει η μουσική στην παράσταση, πιο συγκεκριμένα το πιάνο που βρίσκεται στη σκηνή;
Βασικότατο ρόλο. Η Αιμίλια η Τσιράκη κάνει εξαιρετική δουλειά. Είναι αξιοθαύμαστο να παίζει επί τόπου μουσική, ενώ μαθαίνει μόλις τη θεματική της εκάστοτε σκηνής. Φαίνονται τα αντανακλαστικά του μουσικού και η Αιμιλία μας, επιβεβαιώνει σε κάθε παράσταση το πόσο καλή μουσικός είναι. Πολλές φορές, βέβαια, συμβαίνει και το αντίστροφο, η Αιμιλία παίρνει μια μουσική πρωτοβουλία που εμπνέει εμάς.

© 2017 – 2018, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Talk That Talk

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!