Γιώργος Νανούρης: “Οι εσωτερικές μάχες ίσως δεν τελειώνουν ποτέ”.

Γράφει η Έλενα Γούλα

Ο Γιώργος Νανούρης ξεκίνησε σαν ηθοποιός κι η σκηνοθεσία δεν υπήρχε αρχικά στις προθέσεις του. Η ζωή αλλά και διάφορες συγκυρίες έφεραν τη σκηνοθεσία στο δρόμο του κι από τότε άνοιξε για εκείνον ένας νέος κόσμος έκφρασης. Η ευγένεια και η καλοσύνη, αλλά και οι ηθικές αξίες που τον διέπουν σαν άτομο περνούν, μέσω της διασκευής των κειμένων που κάνει ο ίδιος αλλά και της ιδιαίτερης σκηνοθετικής ματιάς του, στις παραστάσεις που φτιάχνει μετατρέποντάς τες σε παραμυθένια αριστουργήματα υψηλής αισθητικής. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι παραστάσεις του έχουν διάρκεια και αγαπιούνται τόσο πολύ από το κοινό, ίσως πάλι να είναι και η ανάγκη όλων για λίγη μαγεία μέσα σε μια ωμή πραγματικότητα.

Οι συνεργασίες του με ηχηρά ονόματα του θεάτρου και της μουσικής αποτελούν σημείο αναφοράς. Δημήτρης Λιγνάδης στο «Αφέντης και δούλος», Όλια Λαζαρίδου στο «Από τι ζουν οι άνθρωποι», Λένα Παπαληγούρα στην «Κατερίνα», Χάρις Αλεξίου στο «Χειρόγραφο», Σταμάτης Κραουνάκης στις «Δουλάρες», Μαρινέλλα και Σταύρος Ξαρχάκος στη «Σονάτα του Σελινόφωτος» είναι μερικά μόνο από αυτά. Άλλοτε σαν ηθοποιός, άλλοτε σαν σκηνοθέτης και μερικές φορές και με τις δύο ιδιότητες, όπως συνέβη πρόσφατα με το «Αφέντης και Δούλος» ο Γ. Νανούρης έχει καταφέρει να φτιάχνει τις παραστάσεις που έχει στο μυαλό του, με λίγα χρήματα, πολλή αγάπη, πολλή προσωπική δουλειά, πολύ ταλέντο και με ένα άστρο επιτυχίας να τις ακολουθεί και να γίνονται αμέσως sold out.

Το έργο «Αφέντης και Δούλος» του Λέοντος Τολστόι, σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του, που πήρε πρόσφατα παράταση μέχρι 07 Μαίου με τον εκπληκτικό Δημήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του «αφέντη» και τον Νανούρη στο ρόλο του «δούλου» αποτελεί απτή απόδειξη.

Stories

Το «Αφέντης και Δούλος» που πήρε παράταση μέχρι τις 07/05 καθώς και η «Κατερίνα» και το «Χειρόγραφο» που προηγήθηκαν χρονικά, είναι τρεις παραστάσεις σας που αγαπήθηκαν πολύ από το θεατρόφιλο κοινό. Τι αγαπήσατε εσείς περισσότερο σε κάθε μια απ’ αυτές και τι σας δυσκόλεψε αντίστοιχα;
Αρχικά αγάπησα όλους τους συνεργάτες και νομίζω το ίδιο και εκείνοι. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Αγάπησα τα κείμενα, τη διαδικασία, τις παραστάσεις. Πολύ ευτυχισμένες συγκυρίες και οι τρεις.

Ο Τολστόι στο «Αφέντης και Δούλος» βουτά στα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης ανασύροντας στο φως την αλτρουιστική αγάπη. Σας άλλαξε μέσα σας και σε ποιο βαθμό η επαφή με ένα τέτοιο κείμενο;
Κάθε φορά η επαφή με τα μεγάλα κείμενα σε αλλάζει, σε κινητοποιεί, σου ξυπνάει πράγματα θαμμένα μέσα σου, σου διδάσκει.

Τι σας κάνει ευτυχισμένο, τι σας στενοχωρεί και τι σας θυμώνει πιο πολύ;
Ευτυχισμένο με κάνουν οι μικρές εκείνες στιγμές που όλα έχουν πάει καλά, με στενοχωρεί η αδικία και με θυμώνει η κακία.

«Σκεφτόμαστε περισσότερο αυτά που φοβόμαστε παρά αυτά που ευχόμαστε» έχετε πει. Εσείς τι εύχεστε και τι φοβάστε περισσότερο στη ζωή σας;
Φοβάμαι πολλά περισσότερα από όσα εύχομαι δυστυχώς, αλλά προσπαθώ να μην το δείχνω. Οι φόβοι μπορεί να ακούγονται μικροί, ασήμαντοι όταν λέγονται, το ίδιο και οι ευχές, οπότε προτιμώ να τα κρατήσω για τον εαυτό μου.

Να τολμούν οι άνθρωποι να συγκρουστούν με τα πρέπει και τις ανασφάλειες για τα θέλω και τα όνειρά τους; Εσείς το κάνατε αυτό στη ζωή σας κι αν ναι τι κερδίσατε;
Χρειάζεται να πολεμάς συνέχεια και να είσαι αυστηρός με τον ίδιο σου τον εαυτό, να νικάς τις όποιες δυσκολίες σε κρατάνε μακριά απ’ όσα ονειρεύεσαι. Αυτές οι μάχες, ειδικά οι εσωτερικές, ίσως δεν τελειώνουν ποτέ.

Τελικά, γάτα ή σκύλος είναι η καλύτερη παρέα και γιατί;
Ο άνθρωπος είναι η καλύτερη παρέα. Και τα ζωάκια τα αγαπάμε φυσικά.

Λέτε πάντα την αλήθεια;
Προσπαθώ και νομίζω το κάνω σχεδόν πάντα.

Θα μου ξαναδίνατε συνέντευξη; Τι βαθμό θα βάζατε στη σύντομη κουβέντα μας με κλίμακα από το 1 έως το 10;
Θα σας ξαναέδινα, αλλά δε νιώθω άνετα να βαθμολογώ.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιώργο Νανούρη που, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε μετά το ατύχημα που είχε οι οποίες τον έφεραν πίσω και τον δυσκόλεψαν σε αρκετά πράγματα, έκανε τα πάντα για να είναι συνεπής και να μου δώσει αυτή τη συνέντευξη τηρώντας απόλυτα και στη ζωή του το νόημα του στίχου με τον οποίο κλείνει η παράσταση «παράξενο πράγμα η καρδιά, όσο τη σπαταλάς τόσο περισσότερη έχεις».

Παράταση παραστάσεων για το «Αφέντης και Δούλος» έως τις 07/05. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.15 μ.μ στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου.
Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών, Κεραμεικός.
Τηλ. 2110132002-005

Athens Vibe ® 
*it’s all Athens to me!

© 2017 – 2018, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Talk That Talk

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!