Η δική τους, η δική μου και δική σου «αλήθεια»

Athens VibeΗ δική τους, η δική μου και δική σου «αλήθεια»

Γράφει ο Γιώργος Μπεκρής

Εδώ ο φοιτητής ψυχολογίας, ήρθα πάλι να πω τα δικά μου. Τώρα εάν θέλεις τα επεξεργάζεσαι ή όχι. Και αυτό ακριβώς είναι και το ζήτημα στο οποίο θα αναφερθώ σήμερα. Πόσες φορές έχεις αναλύσει τις πληροφορίες που σου δίνει κάποιος για να δεις εάν είναι σωστές ή όχι; Πόσες φορές έχεις απλά δεχθεί αυτά που σου προβάλλουν χωρίς να κάνεις κάποια προσπάθεια να τα επεξεργαστείς και εάν είναι αναγκαίο να τα απορρίψεις; Πόσες φορές έχεις επιτρέψει στην παραπληροφόρηση να διαιωνίζεται χωρίς να κάνεις κάτι; Τελικά μας κάνει «καλό» όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών που δεχόμαστε σε καθημερινή βάση; Who knows?? θα απαντούσα εγώ…

Το ερώτημα με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος κανείς κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας του είναι το εαν κάποιο γεγονός – είδηση – πληροφορία είναι αληθής ή όχι. Τα μέσα και οι τρόποι για να πληροφορηθεί κάποιος είναι αμέτρητοι. Το θέμα, όμως, είναι, εάν συνάμα είναι και έμπιστα χωρίς να προβάλλουν στοιχεία που μας κατευθύνουν σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Και σε αυτό το σημείο, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω τη λέξη «συμφέρον», η οποία κυριαρχεί και στον τομέα της πληροφόρησης. Εσύ, παρόλα αυτά, τι κάνεις για αυτό; Έχεις προσπαθήσει ποτέ να έρθεις face to face με την πραγματική αλήθεια;

Πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει περιπτώσεις που κάποιος πληροφορείται για ότι τον συμφέρει, για ότι του αρέσει, για ότι  δεν τον πονάει, για ότι δεν τον τρομάζει. Εάν και γνωρίζει πως η αλήθεια δε βρίσκεται εκεί, μένει χαλαρός και άπραγος και βολεύεται στις πληροφορίες που αυτός επέλεξε να δεχθεί και να τις παρουσιάσει ως αλήθεια. Ποιος πραγματικά θέλει να μάθει πληροφορίες για ζητήματα που τον απασχολούν; Ποιος θέλει να μάθει σωστά; Ποιος θέλει όντως να μάθει; Η άγνοια, η στοχευμένη, «παραπανίσια» και άχρηστη γνώση δεν βοηθούν κανένα μας. Αντιθέτως διαιωνίζουν καταστάσεις δυσάρεστες και επίπονες, οι οποίες φαινομενικά παρουσιάζονται ορθές και ευήμερες.

Πράξε, μάθε, έλα αντιμέτωπος με την αλήθεια, την πραγματική αλήθεια…

Οι τρόποι για να γίνει αυτό είναι αρκετοί και φυσικά σε περιμένουν εκεί έξω να τους επιλέξεις για να πληροφορηθείς ορθά, για να μάθεις ειλικρινά.

Μην μένεις στον κόσμο που εσύ έχεις πλάσει και σε βολεύει… η αλήθεια είναι εκεί και πάντα θα βρίσκεται μπροστά σου… γνώρισε την!

 

© 2016, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Unfiltered Chaos

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!