Η πιο wicked πόρτα στην Αθήνα (ίσως)

από τον Herk Sivitanidis

Είναι Κυριακή μεσημέρι και περπατάς στην Ακαδημίας. Μη φανταστείς Κολωνάκι-χαμηλά, κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Και αφού χαζεύεις τριγύρω τα μαγαζιά με τις σιδεριές στις βιτρίνες πετάγεται μπροστά σου μια πόρτα «ΝΑ» (με το συμπάθιο). Γοτθική, βαριά, σιδερένια με διακοσμητικά απ’ τον μεσαίωνα και μια αψίδα, που νομίζεις ότι θα πεταχτεί από μέσα και να σου πιει το αίμα σε διώξει απ’ το κατώφλι του ο Vlad ο Impaler.

Και κοντοστέκεσαι και την κοιτάς. Σε κοιτάει και αυτή. Από το κίτρινο τρίγωνο με το μάτι illuminati που έκανε κάποιος graffitάς απάνω. Και συνειδητοποιείς ότι έχει και αριθμό. «58Α». Και εκεί που η Κυριακή σου κυλάει χαλαρά σε πιάνει ταραχή για να μάθεις τι ακριβώς εκπροσωπεί αυτή η πόρτα.

Πρόκειται λοιπόν για την πόρτα μίας νεοκλασικής κατοικίας που βρίσκεται στην οδό Μαυρομιχάλη 6 με δύο εισόδους. Μία από την Ακαδημίας και μία από τη Μαυρομιχάλη. Αλλά δεν είναι απλά ένα παραμελημένο νεοκλασικό κτήριο σαν τα υπόλοιπα που βρίσκονται στην πόλη.

Όλοι γνωρίζουμε τον Ερνέστο Τσίλλερ. Αυτόν τον Γερμανό Αρχιτέκτονα που έκανε σχεδόν όλα τα σημαντικά νεοκλασικά κτίρια στην Αθήνα τον 19ο και 20ο αιώνα; Ναι, αυτόν. Λοιπόν εκεί ήταν η κατοικία του από το 1885, που ανοικοδομήθηκε το κτίριο, έως το 1912. Το ’12 βγαίνει «στο σφυρί» και δεν το αγοράζει το δρεπάνι, αλλά ο τραπεζίτης, φιλότεχνος και συλλέκτης έργων τέχνης Διονύσιος Π. Λοβέρδος.

Όλο το κτίριο έχει ιδιαίτερη αισθητική με προθήκες για έργα τέχνης, επιβλητικά ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα, θολωτούς τρούλους, ιδιαίτερα σύμβολα στους τοίχους και τα πλακάκια, υπόγειες στοές, καταπακτές και, σε κάποια φάση της ιστορίας, έναν δράκο (ναι, είχε μαδερφάκιν δράκο) που διακοσμούσε την είσοδο αλλά αφαιρέθηκε στην πορεία.

Οι ιστορίες λένε λοιπόν, ότι ο φίλος μας Διονύσιος με τον αδερφό του Σπυρίδωνα ήταν τέκτονες (όχι, deftones) γι’ αυτό και πολλοί υποστηρίζουν ότι το κτίριο φιλοξενούσε «μυστικές μυστικιστικές θρησκευτικές συναντήσεις» της Στοάς «Παρθένων». Βέβαια, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Διονύσιος Λοβέρδος κατείχε μια πλούσια συλλογή βυζαντινών, εκκλησιαστικών εικόνων και έργων τέχνης την οποία είχε εκθέσει στο κτίριο μετατρέποντας το έτσι σε μουσείο. Πιο μετά, το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως βεστιάριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στη συνέχεια έπεσε μπουρλότο. Μια πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος του κτηρίου και οι ζημιές δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

Το 2016 το κτίριο άνοιξε για την καλλιτεχνική έκθεση Secretexpo και πολλοί καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να δείξουν στο κοινό τα έργα τους σε spooky ατμόσφαιρα. Ποιον χάλασε; Κανέναν! Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει και φέτος για να έχουμε και εμείς την ευκαιρία να περάσουμε το κατώφλι του Vlad the Impaler κτιρίου 58Α!

Athens Vibe ® 
*it’s all Athens to me!

© 2017 – 2019, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under radar

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!