Ηλιάνα Μπαφέρου: “Ο κρυφός καημός συμπυκνώνει έννοιες που μας αφορούν και θα μας αφορούν πάντα”.

Συνέντευξη: Ανδρονίκη Τσατσαρώνη

Η θεατρική ομάδα Tou Senpleman επιστρέφει με το διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα «Κρυφός καημός» για πέντε ακόμα παραστάσεις. Βραβευμένη από το αθηναϊκό κοινό στο 5ο Handmade and Recycled Theater Festival, κι αφού ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιάσει αυτή τη συγκινητική δουλειά, από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου έως και 3 Μαρτίου επιστρέφει στον τεχνοχώρο Φάμπρικα. Η ηθοποιός Ηλιάνα Μπαφέρου πρωταγωνιστεί στην παράσταση Κρυφός Καημός και μίλησε στο Athens Vibe.

Stories

Ας μιλήσουμε για το διήγημα του Α. Καρκαβίτσα, τι πραγματεύεται;

Ο  «Κρυφός καημός» ξεκινάει λίγο πριν την ελληνική επανάσταση. Η ανατροπή του καθεστώτος του Σουλτάνου είναι αναγκαία και όλοι προσπαθούν να συμβάλλουν σε αυτήν. Βλέπουμε την ανάγκη ενός οικογενειάρχη, ενός πατέρα να βοηθήσει να συμβεί αυτή η αλλαγή. Ο ίδιος, ίσως, λόγω ηλικίας, δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην επανάσταση. Ελπίζει λοιπόν πως η βοήθεια θα έρθει μέσα από τους αρσενικούς απογόνους του. Ο καιρός περνάει και εκείνος αποκτάει συνεχώς κόρες. Όταν η γυναίκα του περιμένει παιδί για ακόμη μια φορά αποφασίζει πως αυτό το παιδί θα σταλεί στον πόλεμο. Το παιδί είναι για άλλη μια φορά κορίτσι, η υπόσχεση όμως παραμένει. Η τελευταία κόρη γαλουχείται σαν αγόρι και καλείται να πραγματοποιήσει την υπόσχεση του πατέρα, να πάρει μέρος στον πόλεμο, να βοηθήσει να έρθει η πολυπόθητη αλλαγή. Το διήγημα ακολουθεί την κόρη αυτή, τη “Χρυσή” που έγινε “Χρύσανθος” και περιγράφει την πορεία της ζωής της ως παιδί, ως στρατιώτη και ως άντρα που δεν παύει, όμως, να είναι γυναίκα.

Πώς αποφασίσατε να καταπιαστείτε με αυτό το κείμενο;

Η απόφαση ήταν αρχικά της σκηνοθέτη μας, της Νίκης Δουλγεράκη. Τη δική της επιθυμία ακολούθησαν η δική μου και της Πέλιας Γιαννουλάτου, της συμπρωταγωνίστριάς μου. Η πρώτη ανάγνωση μου αποκάλυψε ένα κείμενο απλό, κατανοητό, με μία πολύ δυνατή ιστορία. Η θεματολογία του και η σκοπιά από την οποία περιέγραφε τα πράγματα με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή. Η γλώσσα του, δημοτική που κρατάει όμως στοιχεία της εποχής του, μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Αποφασίσαμε πως θέλουμε να καταπιαστούμε με αυτό το άγνωστο διήγημα του Καρκαβίτσα, να το επικοινωνήσουμε και να το διαδώσουμε. Θέλαμε να φανερώσουμε έναν από  τους μικρούς θησαυρούς που βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στην πλούσια ελληνική λογοτεχνία.

Πιστεύεις βρίσκει η θεματολογία του ανταπόκριση στο σήμερα;

Φυσικά και βρίσκει. Η θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και μέσα στην κοινωνία είναι κάτι που μας αφορά και σήμερα. Μια γυναίκα πολλές φορές πρέπει να αποκτήσει αντρικά χαρακτηριστικά για να επικρατήσει σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία ή απλώς για να γίνει αποδέκτη σε ένα χώρο. Η ανάγκη να ανήκεις κάπου, πολλές φορές ωθεί να κρύψεις κάποια στοιχεία σου, να ντυθείς μία στολή όπως αυτές που ντύνεται η “Χρυσή”. Υπάρχει ακόμα και η ανάγκη του παιδιού να πραγματοποιήσει τα όνειρα των γονιών του. Πόσο συχνά συναντάμε ανθρώπους που ακολούθησαν μια συγκεκριμένη πορεία στη ζωή, όχι από επιλογή δική τους, αλλά ακολουθώντας  πεποιθήσεις γονέων και δικών τους ανθρώπων. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα του πολέμου, της καταπίεσης του δυνατού προς τον αδύναμο, η ανάγκη για ελευθερία. Και μην ξεχνάμε τον έρωτα! Ο έρωτας βρισκει το χώρο του σε καθε εποχή και σε κάθε καρδιά, εμπνέει, δίνει ζωή ή καταστρέφει. Αυτό το έργο, αν και τόσο μικρό, συμπυκνώνει έννοιες που μας αφορούν και θα μας αφορούν πάντα.

Τι σε συγκινεί περισσότερο σε αυτό το κείμενο;

Με συγκινεί ή γλώσσα του. Με συγκινεί η απλότητα του,  που καταφέρνει όμως να μπει στην ουσία των καταστάσεων των οποίων πραγματεύεται. Ο Καρκαβίτσας εδώ μας μιλάει απλά, κατανοητά, καταφέρνει μέσα από πολύ μικρές φράσεις να φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Πιστεύω πως εκεί βρίσκεται το μεγαλείο του, καθώς και στο γεγονός πως αναφέρεται σε πράγματα που μπορούν να ακουμπήσουν πάνω στον καθένα.

Τι θα ήθελες να σκέφτονται ή να αισθάνονται οι θεατές φεύγοντας από την παράστασή σας;

Επιθυμία της ομάδας μας είναι, πρωτίστως να κατανοήσει το κοινό το κείμενο. Όλες μας οι προσπάθειες αφορούν πρώτα από όλα αυτό. Ακόμη και οι προσθήκες που έγιναν, έγιναν με τρόπο ευλαβικό. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τις εικόνες με κείμενα αντίστοιχης θεματικής και θέσης, που το εμπλουτίζουν. Θέλουμε οι εικόνες να ζωντανεύουν κατά τη διάρκεια της παράστασης, να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στο χρόνο και στις συνθήκες. Τα θέματα επίσης που θίγει το έργο είναι πολλά: το δικαίωμα της επιλογής, η θέση της γυναίκας, ο πόλεμος, ο έρωτας. Ελπίζουμε πως μέσα από αυτήν την παράσταση τα επαναφέρουμε και τα προσφέρουμε στο κοινό ως αφορμή για σκέψη. Και τέλος θέλουμε να πούμε την ιστορία της “Χρυσής” που έγινε “Χρύσανθος”, ενός κοριτσιού με αδυναμίες αλλά και πείσμα, που εξέπληξε ακόμη και τον εαυτό της με το θάρρος της και με την πίστη της σε ένα στόχο που δεν τον διάλεξε μεν, τον έφερε εις πέρας δε. Η δύναμη και η ελπίδα της μικρής “Χρυσής” ας είναι έμπνευση για όλους μας.

Θα μας συστήσεις την ομάδα σας;

Είμαστε οι “Tou senplemαn”.  Σημαίνει “απλά” στη γλώσσα της Αϊτής, της πρώτης χώρας που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Το διαλέξαμε ως φόρο τιμής στο πρώτο έργο με το οποίο καταπιαστήκαμε, καθώς αφορά την ελληνική επανάσταση. Είμαστε οι: Πέλια Γιαννουλάτου, Νίκη Δουλγεράκη, Ηλιάνα Μπαφέρου, όλες απόφοιτοι της σχολής Ιάκωβου Καμπανέλλη. Είμαστε τρία κορίτσια που, για να φτιάξουν αυτή την παράσταση, έκαναν πρόβες στις αλάνες της Αγίας Βαρβάρας και στην πλατεία ενός ορεινού χωριού της Κρήτης. Για σκηνικά μας έχουμε χειροποίητα αντικείμενα και τους δίνουμε μια δεύτερη ζωή. Ελάτε να μοιραστούμε τον Κρυφό Καημό, κάθε Σάββατο στις 19.00 στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.

Τεχνοχώρος Φάμπρικα: Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός

© 2018, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Talk That Talk

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!