Κάποιος μετράει τα ψέματα.

Athens Vibe Νίκος Ιωάννου

από τον Νίκο Ιωάννου

«Δεν είμαι καλά, εγώ το διάλεξα.

Το διαλέγω καθημερινά, είναι περίεργο αλλά όταν δεν είμαι καλά, είμαι καλά γιατί αντικρίζω την αλήθεια. Ίσως ψάχνω λόγο να μην είμαι καλά. Αν λέω συνεχώς ότι είμαι καλά είναι σαν να κρύβω ότι με πονάει. Έχω πάψει να χαρίζω το χαμόγελο μου δεξιά και αριστερά. Το χαρίζω πλέον σε λίγους που ξεχώρισα από τους πολλούς. Κοίτα να δεις, εγώ που είχα πολλούς να έχω λίγους. Αλλά από τους πολλούς οι περισσότεροι ήταν ψεύτικοι. Στο τέλος θα μείνουν (;) ελάχιστοι αλλά αληθινοί.

Αν εγώ είμαι ψεύτικος; Αν τόσα χρόνια έχω αρκεστεί σε υπεκφυγές; Σωστά, μα τώρα αρχίζω να προβάρω το πρόσωπο της αλήθειας. Δύσκολο αυτό το πρόσωπο και να είσαι και να το βλέπεις σε άλλους. Η αλήθεια πονάει αλλά είναι τελικά πιο όμορφη από το ψέμα. Κι όμως ο κόσμος γύρω μας κάθε μέρα φοράει την “μάσκα” του, δείχνει χαρούμενος, πρόθυμος, ότι περνάει καλά, ευδιάθετος. Ίσως να μην είναι απαραίτητα ψεύτικος αλλά υποκριτής. Έτσι καλύπτει τις πληγές του. Πίσω από χαμόγελα, πίσω από ωραία ρούχα, από δραστηριότητες, κάτω από “σεντόνια” ευτυχίας.

Όλοι έχουν κάτι σκοτεινό, κάτι που τους καίει, που τους πονάει πολύ. Αλλά και εμένα αν με ρωτήσεις «καλά είσαι;» θα σου πω «Ναι» χωρίς να ξέρω γιατί, έτσι απλά από συνήθεια. Μα όμως ξέρω ότι δεν είμαι καλά. Το επέλεξα να δείχνω καλά όπως όλοι. Το επιλέγω καθημερινά.»

© 2015, Μιχάλης Βούρκος. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr