Νίκος Γκενές: Η μουσική ήταν, είναι και θα είναι ο πυρήνας μου.

Ο Νίκος Γκενές είναι πολλά πράγματα. Για μένα, ένας άκρως ταλαντούχος νέος. Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν μέσα από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε με αφορμή το βιβλίο – δίσκο του με τίτλο “Μια ακόμη ιστορία”.

The Interview

Ας συστηθούμε λίγο στους αναγνώστες μας να σε γνωρίσουν λίγο καλύτερα, ποιος είναι ο Νίκος Γκενές;

Θα σου απαντήσω με το κομμάτι του βιβλίου που λέει δυο λόγια για μένα: Συντηρητής έργων τέχνης, μουσικός, συνθέτης, στιχουργός, αθεράπευτα δυσλεκτικός και ονειροπόλος.

Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου “Μια ακόμη ιστορία”

Το βιβλίο αυτό είναι ένα απόσταγμα των τελευταίων 15 χρόνων μέσα από τη μουσική ομάδα που έζησα. Είναι ένα έργο, όπως και ο δίσκος, που περιέχει την δική μου οπτική πλευρά στην εξέλιξη και τη δομή της κοινωνίας… σα σκίτσο. Επίτηδες έχει μορφή σημειωματάριου, γιατί η απόφασή μου ήταν να παρουσιάζονται όσο πιο ακατέργαστες γίνεται οι σκέψεις και γιατί όχι και το βιβλίο!

Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος που διάλεξες. Γιατί “Μια ακόμη ιστορία”;

Υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Εγώ όμως ,όπως και όλοι μας, μπορώ να παρουσιάσω μόνο μία ακόμα ιστορία, από την πλευρά που την έζησα. Το δεύτερο κομμάτι του δίσκου περιγράφει την ζωή κάποιων ανθρώπων που οι υπόλοιποι αγνοούν και δεν γνωρίζουν ποτέ. Από εκεί κατάλαβα ότι και το βιβλίο είναι η όψη που εμείς βλέπαμε και αντιλαμβανόμασταν.

Πως ξεκίνησες να γράφεις το βιβλίο; Ποιο ήταν το κίνητρο που σε ώθησε στη συγγραφή;

Με το τέλος της ηχογράφησης του δίσκου, μας βγήκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά με τη συρραφή παλιών σημειώσεων που περιέγραφαν τα ερεθίσματα για τα κομμάτια του δίσκου. Η καθημερινότητα στην πράξη είναι ένα κομμάτι φιλοσοφίας. Το τρελό είναι ότι ενώ ξέραμε ότι πολλά κομμάτια μιλάνε για κοινωνικά γεγονότα που έχουμε ζήσει οι σημειώσεις αυτές απέδειξαν ότι τα γράψαμε πριν καν συμβούν.

Διαβάζεις αρκετά, πες μας ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει και θα ήθελες να το έχεις γράψει εσύ.

Το «Άκου ανθρωπάκο» του Βίλχεμ Ράιχ.
Athens Vibe
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα μουσικό να ασχοληθεί με την συγγραφή ενός βιβλίου;

Αρχικά δεν είχα ποτέ τις βλέψεις να γίνω συγγραφέας. Το βιβλίο όμως είναι ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος συζήτησης. Το να ακούσεις τη γνώμη του άλλου με δύο ατάκες και να απαντήσεις με άλλες δυο δεν αρκεί, τουλάχιστον για εμένα. Κάποιος κάπου θα γράψει κάτι που θα σε συμπληρώσει ή θα σε καταρρίψει, και αν δεν το κάνει κανείς θα το κάνει η κοινωνία από μόνη της.

Μαζί με το βιβλίο κυκλοφόρησες και έναν ομώνυμο δίσκο. Μίλησε μας λίγο για αυτή τη δουλειά.

Η αλήθεια είναι ότι μαζί με ένα δίσκο κυκλοφορώ και ένα ομώνυμο βιβλίο. Περιέχει 12 τραγούδια, 4 από τα οποία είναι ένα κομμάτι σπασμένο μέσα στο δίσκο. Προσπαθήσαμε να δέσουμε ήχους με διαφορετική καταγωγή και στην πραγματικότητα και διαφορετικών χρονικών περιόδων αναζήτησης. Όλο μαζί όμως είναι μία ακόμα ιστορία.

Θα έλεγες ότι μπορούν να σταθούν και ξεχωριστά το ένα από το άλλο;

Προσωπικά πιστεύω πως δεν μπορείς να αντιληφθείς την ουσία του έργου μόνο με το ένα ή το άλλο στοιχείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να σταθούν ως ανεξάρτητες δημιουργίες. Δυστυχώς πλέον ο κόσμος δεν αφιερώνει ουσιαστικό χρόνο στην μουσική και προσπάθησα να τον βοηθήσω να ενεργοποιηθεί μέσα από αυτό το βιβλίο.
Athens Vibe
Εκτός από το βιβλίο λοιπόν, γράφεις και μουσική. Από που αντλείς έμπνευση;

Είμαι βαθιά υπαρξιστής. O,τι γράφω έχει να κάνει με την φύση και θέση του ανθρώπου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου σου αναφέρθηκε πως στο βιβλίο σου έχεις καταφέρει να μιλήσεις από όλες -σχεδόν- τις πολιτικές σκοπιές. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό για σένα και πως κατάφερες να πετύχεις κάτι τέτοιο;

Σίγουρα μπορεί να αναγνωστεί σχεδόν από όλες τις πολιτικές σκοπιές. Δεν ήθελα να θίξω πολιτικές συγκυρίες. Άπλα περιγράφω τα όσα ζήσαμε και νιώσαμε ότι έρχονται. Αυτό ήταν εύκολο.

Η εικόνα που μου έμεινε πολύ έντονα από την παρουσίαση του βιβλίου σου, ήταν ο κόσμος που μαζεύτηκε για να σε στηρίξει σε αυτό το νέο σου βήμα. Ποιος είναι ο τελικός κριτής της δουλειάς σου; Στηρίζεσαι στον εαυτό σου ή στο κοινό;

Τελικός κριτής είναι η ομάδα μου Fabrica d’arte, οι φίλοι μου και φυσικά όταν βγει προς τα έξω περιμένουμε τις αντιδράσεις του κοινού. Το θέμα είναι να μην επηρεάζεσαι από την μόδα. Αν είναι να αρέσει στον κόσμο θα αρέσει γιατί θα είναι άξιο ασχέτως χρόνου. Ο κόσμος που μαζεύτηκε ήταν ένας δείκτης ότι κάτι κάνουμε καλά.

Πες μας λίγα λόγια για την ομάδα σου, Fabrica d’arte.

Η Fabrica D’arte είναι μία καλλιτεχνική ομάδα που σκοπός της είναι η ευρύτερη ενασχόλησή της με την τέχνη και την κουλτούρα.

Athens Vibe

Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχεις στο μυαλό σου να γράψεις κι άλλο βιβλίο;

Στην πραγματικότητα η μουσική ήταν είναι και θα είναι ο πυρήνας μου. Προσπαθώ κάθε φορά να την εμπλουτίζω και με κάποιο άλλο είδος τέχνης. Στο μυαλό μου τριγυρνάει ο επόμενος στόχος.. Ένα βιβλίο δίσκος το οποίο θα πλαισιώσει ένα θεατρικό μου..Όλα αυτά με την σφραγίδα της καινούριας δημιουργικής ομάδας Fabrica d’arte!

Εγώ να ευχαριστήσω το Νίκο για την όμορφη κουβέντα που κάναμε και να του ευχηθώ πολλές επιτυχίες με το βιβλίο και τον δίσκο του. Να έχει πάντα δίπλα του τους ανθρώπους του και την ομάδα του αλλά πάνω από όλα μέσα από τη δουλειά του να κερδίσει και πολλούς ακόμη. Εμείς, θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες δουλειές του, αλλά μέχρι τότε ας απολαύσουμε.. μια ακόμη ιστορία 🙂

Fabrica d’ arte – Μια ακόμη ιστορία (Δίσκος)
Bandcamp Profile
Facebook Page
Blog Page
Contact: fabricadarteofficial@gmail.com
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος

Φωτογραφίες: Εύα Βασιλειάδη

© 2016 – 2017, Μικαέλα Πανηγυροπούλου. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr