Ο θρόνος της φιλίας

Γράφει ο Δημήτρης Τρυφωνίδης

Φιλία, τι εύκολο πράγμα… Μια σύνδεση διαφορετική, μια συμφωνία άυλης ηθικής, μια άγραφη συνθήκη. Σημασία έχει να χαμογελάς, να μην παραιτείσαι, να αισθάνεσαι και να πεισμώνεις με τα θέλω σου, είτε αυτά είναι αξίες, είτε στόχοι, είτε ακόμα και άνθρωποι. Να παθιάζεσαι και να αγαπάς στην ζωή σου. Κι αν όλα αυτά αντιστρέφονται καμιά φορά, κι αν ο τροχός εξοκείλει,  ο φίλος σου θα στα υπενθυμίσει καλοπροαίρετα και θα σου δώσει φόρα για να πας μπροστά. Θα σου δώσει μια με τις παλάμες του για να πάρεις δύναμη και αν χρειαστεί θα το κάνει μέχρι να μπορείς και μόνος σου να “ακροβατείς”.

Οι ακροβάτες στα πρώτα τους βήματα είχαν πάντα καλούς δασκάλους. Μπορείτε να φανταστείτε πόση πειθαρχία απαιτείται άραγε για να πάνε μπροστά μόνοι τους; Η φιλία είναι το τεντωμένο σχοινί κι οι φίλοι ακροβατούν ταυτόχρονα σε αυτό. Πολλές φορές παραπάνω από δύο ή παραπάνω κι από τρεις. Είναι δυνατόν η ισορροπία του άλλου να σε βοηθήσει να σταθεροποιηθείς σε αυτό το τεντωμένο σχοινί, όπως και να την χάσεις αν ο φίλος σου μπερδευτεί.

Η ειλικρίνεια είναι το μέσο για μια σωστή φιλία και τα λάθη μας πηγαίνουν μπροστά. Και αν επαναλαμβάνονται, αυτό συμβαίνει για να μας πάνε μπροστά ακόμη περισσότερο. Αδικίες και ενοχές πρέπει να εκφράζονται. Κι όταν το σχοινί χαλαρώσει και η εμπιστοσύνη χαθεί τότε ένας από τους δυο δεν φανέρωσε την αλήθεια του στο παρελθόν. Από ακροβάτης μεταμορφώθηκε σε αράχνη και κουκούλωσε με τον ιστό του όσα τον πείραξαν και τον ενόχλησαν. Το κουκούλωμα αυτό είναι δειλία και αναξιότητα. Δεν προχωράει έτσι παρακάτω.

Αυτές οι μαγικές συμπτώσεις είναι καμιά φορά εκείνες που δίνουν ευκαιρίες στην αλήθεια να αναδειχθεί. Οι συμπτώσεις εκείνες στις οποίες για κλάσματα δευτερολέπτου μεταμορφώνεσαι σε πουλί και πετάς μακρυά για να ξεφύγεις, να αφήσεις πίσω όλα όσα σε πλήγωσαν, σε έκαναν να μην κοιμάσαι, σου δημιούργησαν  ανασφάλειες και θυμό, τύψεις και συναισθηματική ασάφεια. Όμως παραμένεις εκεί, καθηλωμένος στον ρεαλιστικό κόσμο και επιμένεις. Αντιμετωπίζεις τις φιλίες σου με ειλικρίνεια και σεβασμό. Δυο πράγματα τόσο δύσκολα τελικά. Δύο πράγματα τόσο εύκολα από την άλλη όταν υπάρχουν συμφέροντα… Ο θρόνος της φιλία είναι ιερός, μα δεν ζούμε στο Game of Thrones για να ανταγωνιζόμασε ο ένας τον άλλο. Τα επτά Βασίλεια είναι μέσα μας.

© 2016, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Unfiltered Chaos

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!