Peek A Bloom

Δευτέρα.

Η αρχή της εβδομάδας δεν μπορεί ποτέ να σε βρει ευτυχισμένη. Ίσως και να μπορεί δηλαδή, αλλά η συνθήκη της Δευτέρας, καταστρέφει πολύ εύκολα τη φούσκα ενός όμορφου Σαββατοκύριακου. Ειδικά αν ο ύπνος σου ήταν ενοχλητικά διαλειμματικός, εξαιτίας των γατιών που ούρλιαζαν από ηδονή στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας σου, τότε σίγουρα η φούσκα σκάει και μάλιστα ήταν από τσίχλα. Μπαμπαλού. Και σου πέφτει στα μαλλιά.

Η Χαρά μένει στον τρίτο όροφο της γωνιακής πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Σπύρου Μερκούρη και Τιμάρχου, στο Παγκράτι, μαζί με  τη μαμά της. Στα 31 της χρόνια, κοιτάζεται στον καθρέφτη και σκέφτεται ότι λίγα πράγματα την ενοχλούν πια στην εμφάνισή της: ίσως λίγο τα αυτιά της που πετάνε και το γεγονός ότι τα μαλλιά της είναι πολύ ίσια, αλλά κατά τ’ άλλα είναι αρκετά συμφιλιωμένη με τον εαυτό της. Ίσως γι’ αυτό θα έπρεπε να κεράσει μια μπύρα τη Δανάη που έκανε την εργασία της για την πτυχιακή της στην ψυχολογία, χρησιμοποιώντας την ως πειραματόζωο, αλλά ίσως πάλι και όχι. Μόνη της είχε κατακτήσει την αποδοχή του εαυτού της. Όπως μόνη της στεκόταν τώρα και η μητέρα της στην κουζίνα, ενώ της έφτιαχνε καφέ: «Θα αργήσεις και πάλι θα σου την πει ο Οδυσσέας. Τι θες για φαγητό;». «Κάνε ό,τι θες. Θα φάω έξω», της είπε, ενώ σκρόλαρε στο Instagram από συνήθεια, χωρίς να βλέπει τις εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια της.

Στο δρόμο για το οδοντιατρείο, της αρέσει να περπατάει από το αριστερό πεζοδρόμιο και να πηγαίνει αντίθετα από την κίνηση των αυτοκινήτων. Πίσω από το περίπτερο βλέπει πάλι εκείνο τον τύπο που μιλάει στο τηλέφωνο και χαμογελά. Στην τράπεζα, μια ουρά από γέρους της θυμίζουν ότι μάλλον άλλαξε ο μήνας, οπότε θα πρέπει να δώσει τα κοινόχρηστα, αλλά θα έχει πια και λεφτά να βγει.

Το παρκάκι του Ευαγγελισμού είναι πάντα θλιβερό, αν και όμορφο, αλλά τα ποντίκια που έχει δει να κάνουν τη βόλτα τους εκεί κατά καιρούς δεν την αφήνουν να το συμπαθήσει. Μένει εκεί τα τελευταία 18 χρόνια κι ακόμα προτιμά να μην το διασχίζει, αλλά να το περικυκλώνει. Φτάνει στο Κολωνάκι και ανοίγει το οδοντιατρείο στις 9:20 – ευτυχώς ο Οδυσσέας δεν έχει έρθει ακόμα. Μέχρι να  πιεί τις πρώτες γουλιές από τον γαλλικό, τα τηλέφωνα και το κουδούνι αρχίζουν να χτυπούν.

«Ο γιατρός θα είναι εδώ σε λίγο κυρία Βενάρδου, παρακαλώ καθίστε», λέει με απόλυτη απάθεια. Ο Οδυσσέας είναι ένας ομολογουμένως ωραίος άντρας – πρόσφατα χωρισμένος – και η πρώην γυναίκα του, η Λυδία, έχει γίνει καλή φίλη της Χαράς. Αυτές οι μικροκαθυστερήσεις του δεν του έχουν στερήσει ποτέ καμία πελάτισσα ή πελάτη, αφού ο επαγγελματισμός και η γοητεία του είναι τέτοια που δύσκολα τους αντιστέκεσαι. Εκτός αν δουλεύεις γι’ αυτόν.

Η μόνη παρηγοριά για την κατήφεια της Δευτέρας, είναι ένα μπουκάλι ροζέ κρασί στο Peek a Bloom. Η Λέκκα δεν παλεύεται το καλοκαίρι, αφού οι βόθροι μυρίζουν τόσο που κάνουν το στενό κάτι παραπάνω από αφιλόξενο. Η στοά του Peek όμως, είναι πάντα ένα σημείο συνάντησης για τα early drinks της Χαράς και της Δανάης, αλλά  και ένα τέλειο μέρος για πρώτο ραντεβού.

«Πάμε μπάρα;»,  προτείνει η Δανάη και δε δείχνει να περιμένει όντως απάντηση, αφού έχει ήδη διαλέξει το σκαμπό της στο μπαρ. Ο μπαρμαν τις καλωσορίζει δείχνοντας να τις αναγνωρίζει, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορούν ακόμα να το πουν «στέκι τους».

«Θα δοκιμάσετε;»

«Όχι, αυτό παίρνουμε πάντα», λέει η Χαρά και χαμογελά σχεδόν καταναγκαστικά.

 «Πάρε σε παρακαλώ τα φυστίκια από κει. Είναι 19:15, έχω σταματήσει εδώ και 45’ να τρώω. Κάνω fasting εδώ και 3 μέρες και πάει σούπερ», καταθέτει με ενθουσιασμό η Δανάη.

«Αυτή τη φορά σε πόσο καιρό λες ότι θα μπεις στο Large των Bershka;», τη ρωτάει η Χαρά ενώ κατεβάζει το application του Tinder.

«Δεν ξέρω… κανονικά δε θα έπρεπε ούτε να πίνω, αλλά εντάξει. Φρούτο είναι. Χυμός σταφύλι ε;»

 «Ό,τι πεις. Έλα τώρα να γελάσουμε λίγο με το σκουπίδι που κυκλοφορεί στο Tinder. Κάνεις swipe αριστερά όταν δε σου αρέσει κάποιος και δεξιά όταν σου αρέσει, μέχρι να κάνετε match», λέει η Χαρά.

Η Δανάη προσπαθεί να καταπιεί γρήγορα το πορτοκαλί ξηροκάρπι που πέταξε στα κρυφά στο στόμα της προκειμένου να απαντήσει σε τέτοιο χρόνο ώστε να μην αποκαλυφθεί στη φίλη της ότι έφαγε: «Το ξέρω. Ακόμα κάνει dating με το tinder ο κόσμος; Νόμιζα ότι η φάση είχε μεταφερθεί στο Instagram.»

«Εννοείται. Κάνουν like ή follow κι αν τους κάνεις πίσω, είναι σαν να δίνεις το πράσινο φως και έτσι κάποιος ξεκινά το μπλα μπλα. Αλλά εδώ είναι ένας άλλος κόσμος. Οι φωτογραφίες στις οποίες νομίζουν οι άντρες ότι είναι ωραίοι ή έστω γοητευτικοί, είναι αστείες.»

«Και τι ψάχνεις να βρεις τώρα εσύ εδώ; Έχει μόνο απελπισμένους.»

 «Να γυμνάζεται και να ξέρει να μαγειρεύει. Μπράτσα και φαΐ, αυτά θέλω.»

«Τόσο ρηχή.»

 «Τόσο. Μαλάκα. Άσε κάτω το φυστίκι. Δες εδώ.»

«Ρε το καθίκι. Δεν έχει ένα μήνα που χώρισε την Αλίκη και είναι στο tinder; Με φωτογραφίες που τον έβγαζε εκείνη στις διακοπές τους; Πρέπει να της το πούμε!»

«Όχι ρε συ θα πέσει ακόμα περισσότερο. Μήπως πρέπει να βγω μαζί του να μου εξηγήσει τι και πώς;»

«Τι λες ρε Χαρά; Δε θυμάσαι πώς χώρισαν; Η άλλη έλιωνε για χάρη του κι ο τύπος την έστειλε επειδή τάχα μου δε μπορούσε να την εμπιστευτεί γιατί είχε πολλούς άντρες φίλους. Πόσο γελοίος.»

«Ναι, αλλά ωραίος.»

«Ε και; Μην πίνεις άλλο.»

«Κι εσύ μην τρως άλλο. Πάει το fasting.».

«Εντάξει έκανα ένα λάθος, σταυρώστε με.»

Η Χαρούλα σηκώνει το βλέμμα και βλέπει τη neon επιγραφή στον τοίχο του μαγαζιού «MADE FOR HUMANS». Σωστά, τα λάθη είναι για τους ανθρώπους.

Να κάνει swipe right ή left στον πρώην της κολλητής της; Επίλεξε τη συνέχεια της ιστορίας μέσω Instagram stories.

to be continued.

© 2020, Marion Palioura. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr