Πολεμώντας με το Εγώ: η σκοτεινή πλευρά μιας πανδημίας.

Διανύοντας ήδη αρκετές μέρες σε εσωτερικό περιορισμό και προσπαθώντας ο καθένας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έφερε ο  κορονοϊός στην καθημερινότητα μας, ορισμένες σκέψεις μοιάζουν πιο δαιδαλώδεις και σκοτεινές από άλλες.

Ο ψυχισμός του ανθρώπου έχει επιβαρυνθεί, καθώς βρίσκεται κλεισμένος και απομονωμένος σε ένα περιβάλλον που συνεχώς βομβαρδίζεται από ειδήσεις που μιλούν για ανθρώπινες απώλειες λόγω της πανδημίας, οικονομικά νούμερα και δεδομένα που φαντάζουν τρομακτικά ενώ γίνεται λόγος συνέχεια για σενάρια ανέχειας και υγειονομικής αναποτελεσματικότητας.

Ο κορονοϊός έχει φέρει όμως και την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει το άτομο: να βρεθεί αντιμέτωπο με τον εσωτερικό του εαυτό, με το υποσυνείδητο και τις φοβίες του, που την δεδομένη στιγμή, ανθίζουν ανεξέλεγκτα. Ο άνθρωπος είτε ως μονάδα, αλλά είτε μέσα σε ένα οικογενειακό σύνολο, παλεύει να φέρει στην επιφάνεια κάθε θετική σκέψη που θα μπορέσει να τον βοηθήσει να μείνει στην επιφάνεια της πανδημίας και να μην βουλιάξει παραπάνω.

Έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τις ανασφάλειες του και με πράγματα που δεν είχε το θάρρος ή και το χρόνο να παραδεχτεί, ενώ παρασυρόταν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινής ρουτίνας. Συνειδητοποιεί πως έχει κάνει λάθη, πως θα μπορούσε να χειριστεί αλλιώς καταστάσεις τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσει ή ότι δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί και να εξελίξει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Βρίσκεται σε αδιέξοδο και ο μόνος τρόπος για πολεμήσει το φόβο της ανεπάρκειας που νιώθει είναι να κοιτάξει κατάματα τον φόβο που έχει εισέλθει βίαια.

Η παραδοχή και η συνειδητοποίηση πως όλα έχουν δυο πλευρές, ενώ ποτέ δεν είναι αργά για να εξελίξουμε τον εαυτό μας στην θετικότερη του εκδοχή.

Συμπερασματικά, η πανδημία έχει φέρει ένα ψυχικό lockdown σε όλους κα αυτό είναι μια κατάσταση που καθημερινά γιγαντώνεται με αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και αρνητικών σκέψεων που μόνο επιβάρυνση επιφέρουν σε έναν ήδη καταπονημένο οργανισμό.

Πρέπει το μυαλό να απασχολείται με δραστηριότητες που επιφέρουν πνευματική χαλάρωση, μας χαροποιούν και μας απομακρύνουν σταθερά από τον αρνητισμό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιφέρουμε την εσωτερική αλλαγή που θα μας εμπνεύσει και θα μας προσφέρει μια αλεξίσφαιρη προστασία απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Κείμενο: Ιωάννης Γρηγορίου
Φωτογραφίες: @athensvibe 

© 2020, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Unfiltered Chaos

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!