Ssparky, the dancing monkey: Αν βάλεις τον καθένα ξεχωριστά, ο καθένας είναι από διαφορετικό πλανήτη.

από τη Μικαέλα Πανηγυροπούλου

Ένα πολλά υποσχόμενο συγκρότημα, οι “Ssparky“ έρχονται για να ταράξουν τα νερά της Αθηναϊκής μουσικής σκηνής. Ας πάμε λοιπόν να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα στη συνέντευξη που μου παραχώρησαν. 🙂

Μπορείτε να μας συστηθείτε για να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα; Ποιος είναι ο ρόλος του κάθε μέλους στο συγκρότημα;

«Είμαι ο Παναγιώτης, Lead-Singer όταν λέω κομμάτια που είναι αντρικά και Back-Vocal Singer όταν τραγουδάει η κυρία του συγκροτήματος. Επίσης είμαι και ο εμπνευστής της λεζάντας μας “The dancing monkey”, γιατί όταν χορεύω, χορεύω σα μαϊμού. Ελάτε στα live και θα καταλάβετε. Είμαι ο Χρήστος, ο drummer του συγκροτήματος και θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαι εκείνος που έβαλε τη “μαϊμού“ στη μπάντα. Εγώ είμαι ο Κώστας, και έχω αναλάβει το ρόλο της κιθάρας στη μπάντα. Είμαι ο Δημήτρης και είμαι καλά! Επίσης είμαι και ο μπασίστας. Θα μπορούσα να πω πως είμαι το οργανωτικό μέλος της μπάντας, εκείνος που τους βάζει σε μια σειρά. Είμαι η Μαντλέν, η γυναίκα της μπάντας, και είμαι ακόμη καλύτερα! Είμαι Lead Singer στα γυναικεία κομμάτια και Back-Vocal Singer όταν τραγουδάει ο Παναγιώτης. Και τέλος, είμαι ο Νίκος, δε γυρίζω όμως το όνομα Νίκος, με φωνάζουν Ροκά. Εγώ παίζω ότι δεν είναι κιθάρα, μπάσο, τύμπανα. Τα ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια δηλαδή. Είμαι ο πληκτράς των Ssparky.»

Πως προέκυψε το όνομα “Ssparky”;

Νίκος: «Είχα προτείνει γύρω στα σαράντα ονόματα. Παλιά λεγόμασταν “Ice Cubes” αλλά δε τους άρεσε γιατί υπήρχε ήδη ένας “Ice Cube“. Μέσα στα προτεινόμενα ήταν αυτό, τους άρεσε και το κρατήσαμε. Όσον αφορά τα δύο “s“ στο όνομα μας, Sparky είναι ο σπινθηροβόλος. Ssparky είναι ο σσσσσσπινθηροβόλος. (γέλια) Θα μπορούσαμε να πούμε πως όταν παίζει το γκρουπ σπινθηρίζει. »

Ποια είναι η μουσική σας ταυτότητα, και ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;

Χρήστος: «Επιρροές της μπάντας δε θα μπορούσα να πω ότι υπάρχουν 100%. Ουσιαστικά μάλλον δεν υπάρχουν, γιατί ο καθένας βάζει το λιθαράκι του με το προσωπικό του στυλ σε όλο αυτό που παρουσιάζουμε στον κόσμο. Αν βάλεις τον καθένα ξεχωριστά, ο καθένας είναι από διαφορετικό πλανήτη. Για παράδειγμα ο Παναγιώτης είναι Pop/Rock, ο Νίκος ούτε εκείνος δεν ξέρει (γέλια), ο Κώστας κιθαριστικά είναι πιο Rock, η Μαντλέν και λόγω ηλικίας ακολουθεί τα πιο μοντέρνα, αλλά έχει και βάσεις από πιο παλιά είδη, ο Δημήτρης πιο Funky/Jazz, και εγώ ξεκίνησα από Metal και πλέον ασχολούμαι με το Funky/Soul. Η ταυτότητα μας, το ύφος της μπάντας είναι funky/disco/dance. Κατά βάση είναι κομμάτια της εποχής μας, αλλά σε ένα ποσοστό πηγαίνουμε και πίσω στο χρόνο με κομμάτια 80’s, 90’s.»
Νίκος: «Γενικά όταν περνάει καλά ο κόσμος, συνεχίζουμε στο ίδιο ύφος. Είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό για να προχωράμε.»
Παναγιώτης: «Είναι πολύ σημαντική η αντίδραση του κόσμου, και αφού βλέπουμε πως ανταποκρίνεται και του αρέσει αυτό που ακούει συνεχίζουμε σε αυτό το είδος.»

Όταν πρωτοξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική σκεφτήκατε το αποτέλεσμα; Αν η πορεία θα ήταν εύκολη ή δύσκολη;

«Η σύσταση της μπάντας ήταν διαφορετική. Αρχικά ήμασταν ο Χρήστος, ο Παναγιώτης και ο Νίκος. Μας ένωσε ένας μπασίστας που τελικά δεν ήρθε και έστειλε κάποιον άλλο στη θέση του, μας άρεσε η όλη χημεία και είπαμε να το συνεχίσουμε γεμάτοι ελπίδα για αυτό που κάνουμε.  Από τότε έχουμε αλλάξει αρκετά μέλη μέχρι να καταλήξουμε στη σημερινή σύσταση της μπάντας. Το αν η πορεία θα ήταν εύκολη ή δύσκολη δε το σκεφτήκαμε, απλώς κάνουμε αυτό που αγαπάμε.»

Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει στον ελληνικό μουσικό χώρο και τι είναι αυτό που σας ενοχλεί.

Νίκος: «Ενοχλητικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά σε μουσικούς και μουσικές αλλά δεν υπάρχει τόση απήχηση στη ζήτηση. Δηλαδή πολύ προϊόν ανεκμετάλλευτο.»
Χρήστος: «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το μόνο καλό που θα μπορούσα να πω ότι έχει, είναι πως σε μπάντες οι οποίες ηλικιακά είναι και 24ων χρονών σε όλα τα ιδιώματα της μουσικής, βλέπεις ότι υπάρχει πια επίπεδο. Δεν είναι όπως ήταν στη δεκαετία του ‘90 όπου έβγαινε το 70-80% και έπαιζε συγκεκριμένα πράγματα. Βοηθάει πάρα πολύ φυσικά και το internet.
Από την άλλη όμως στην Ελλάδα, είμαστε πάρα πολύ πίσω. Δεν υπάρχει μαγαζί που να σέβεται το μουσικό. Δεν μιλάμε για το οικονομικό, αλλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους μουσικούς, ότι τους υποβαθμίζουν κατά κάποιο τρόπο. Νομίζω πως δεν εκτιμάνε τη μουσική στην Ελλάδα. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.»
Παναγιώτης: «Λόγω και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός του μαγαζάτορα, ότι θα φέρει μια μπάντα που θα παίζει καλά αν δεν έχει εξασφαλίσει ήδη ένα γεμάτο μαγαζί και μια Χ κατανάλωση.»

Ποια είναι η γνώμη σας για τα talent show;

Μαντλέν: «Πρόσφατα πήγα στο “The Voice”, και η αντιμετώπιση τους σαφώς ήταν απαράδεκτη με την έννοια ότι δε θέλουν να “πουλήσουν“ μόνο εσένα αλλά θέλουν να πουλήσουν και όλο το περιβάλλον σου, από την οικογένεια σου, μέχρι τους φίλους και τη σχέση σου. Και όλα αυτά για την τηλεθέαση. Και άμα κάτι από όλα αυτά δε τους κάνει, σαφώς και δε θα σε επιλέξουν. Οπότε γενικά πλέον εγώ δεν είμαι υπέρ. Για εκείνους είσαι απλά ένα προϊόν.»
Χρήστος: «Προσωπικά δεν έχω πάει σε κάποιο talent show, αλλά τα βλέπω ως ένα marketing, προσπαθούν να προωθήσουν μια εικόνα και να κάνουν τον διαγωνιζόμενο ότι ουσιαστικά θέλουν. Αυτό που ουσιαστικά θέλω να πω είναι πως συγκριτικά με το εξωτερικό είναι μια αηδία αυτό που γίνεται στην Ελλάδα και η ευκαιρία που τους δίνεται είναι μηδαμινή.»
Δημήτρης: «Εμένα μου αρέσουν τα talent show. Η αλήθεια είναι όμως πως όσο εύκολα μπορείς να γίνεις κάτι, τόσο εύκολα μπορείς και να μην είσαι τίποτα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τι θα κάνεις αφότου περάσεις το πρώτο βήμα, το πρώτο εμπόδιο που θα σου βάλουν. Πως θα διαχειριστείς την όλη αναγνωρισιμότητα που θα έρθει στη ζωή σου.»

10986500_749313985182817_101792930527839608_n

Ποιο είναι το όνειρο σας για τους sSparky; Τι θέλετε να πετύχετε ως μπάντα;

Νίκος: «Αυτό που βλέπουμε στο κοντινό μέλλον είναι να περνάει καλά ο κόσμος. Για μακριά είναι να μπορούμε να κάνουμε συχνότερα live, να μπορούμε να έχουμε το κοινό μας. Δεν έχουμε βλέψεις ακόμη για κάποιο μεγάλο κοινό 1000-2000 άτομα, αλλά θέλουμε αυτή την μουσική σκηνή στην οποία θα παίζουμε, να μπορούμε να τη γεμίσουμε χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε αυτό το τεράστιο promotion που χρειάζεται κάθε live.»
Παναγιώτης: «Αυτό που θα μπορούσα να πω εγώ ότι έχουμε ως στόχο, είναι να μπορούμε κι εμείς να παίζουμε πλέον και να ανοίγουμε το πρόγραμμα κάποιου καταξιωμένου καλλιτέχνη.»
Χρήστος: «Βραχυπρόθεσμα, το κοντινό είναι να περνάει καλά ο κόσμος με αυτό που κάνουμε, γιατί αν ο κόσμος περνάει καλά τότε και εμείς γουστάρουμε περισσότερο αυτό που κάνουμε. Και μακροπρόθεσμα θέλουμε να φτιάξουμε και ένα δικό μας υλικό. Νομίζω πως με την τωρινή σύνθεση της μπάντας, θα μπορούσαμε να δούμε αυτή τη μπάντα κάπου, σε κάποιο charts να φιγουράρει το κομμάτι του.»

Έχετε στο μυαλό σας κάποιο ελληνικό συγκρότημα με αγγλικό στίχο που θεωρείτε πως έχει όλο το πακέτο, και θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό;

Νίκος: «Τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι οι C-Real έχουν κάνει τρομερή δουλειά.»
Χρήστος: «Θα μπορούσα να πω τους “Need”. Παίζουν ένα progressive metal, είναι πάρα πολύ καλοί μουσικοί, έχουν παίξει ήδη σε κάποια φεστιβάλ στο εξωτερικό με πολύ καλή αναγνώριση και αξίζουν. Και επίσης οι “Fragile Vastness”, οι οποίοι ηλικιακά μπορεί να έχουν μεγαλώσει λίγο αλλά ειδικά αν ακούσεις τις πρώτες δουλειές τους θα καταλάβεις.»
Κώστας: «Εγώ θα έλεγα τους “My Excuse”, έχουν ήδη κάνει και ένα τουρ στο εξωτερικό.»

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ποια μπορεί κάποιος να σας ακολουθήσει;

Κατά βάση στη σελίδα μας στο Facebook, αλλά έχουμε και ένα κανάλι στο YouTube, και ένα προφίλ στο Twitter.

Βλέπετε τη μουσική επαγγελματικά ή είναι κάτι σα χόμπι για εσάς;

Προς το παρόν είναι ένα χόμπι για εμάς, αλλά στο μέλλον το βλέπουμε επαγγελματικά. Θα θέλαμε πολύ κάτι τέτοιο.

Και τέλος, ένα μήνυμα στον κόσμο που σας ακολουθεί αλλά και σε όλους αυτούς που σας γνωρίζουν τώρα.

Σύντομα στη γειτονιά σας! Δοκιμάστε μας, we’ll funk you up!

Εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τα παιδιά, τον καθένα ξεχωριστά, που μου παραχώρησαν αυτή την άκρως διασκεδαστική συνέντευξη (literally, όλη η ηχογράφηση της συνέντευξης έχει background γέλια, είναι όλοι ένας κι ένας) και που μοιράστηκαν το στούντιο αλλά και το μικρόφωνο μαζί μου, τραγουδήσαμε παρέα, και περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα. Να ευχηθώ καλή συνέχεια σε ο,τι κι αν κάνουν, και να μας διασκεδάζουν πάντα με τις άκρως χορευτικές μουσικές τους. 🙂 

Facebook:https://www.facebook.com/pages/Ssparky-the-dancin-monkey/215636275217260?fref=ts

YouTube:https://www.youtube.com/channel/UCANvTrZfZ5WaqLBINuRl-qg

Twitter:https://twitter.com/ssparky_theBand (Tweet-Tweet)

© 2015 – 2017, Μικαέλα Πανηγυροπούλου. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Talk That Talk

Ζωγράφος, γατομάνα, μουσικός και συγγραφέας ενός βιβλίου που δε θα τελειώσει ποτέ. Μόνιμα ερωτευμένη με τον έρωτα, λάτρης του vintage, των μικρών bar, του φθινοπώρου και του film-noir. Αν θέλεις να τη βρεις, ακολούθα τα νιαουρίσματα.