Τέχνη; Τι, πως, γιατί;

του Νικήτα Κάτσου

-Τι είναι;

Εύστοχος ορισμός για το τι εστί τέχνη, δεν έχει διατυπωθεί και δε νομίζω να καταφέρει να διατυπωθεί ποτέ. Σύμφωνα με μια καλή μου φίλη, την Παιδεία Βίκυ, ”Η τέχνη είναι ανθρώπινη δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξ αιτίας της έλξης που προκαλεί στις ανθρώπινες αισθήσεις, διεγείροντας τον νου ή το συναίσθημα.” Αναμφίβολα, κατατοπιστικότατος ορισμός. Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι είναι η τέχνη, ας δούμε τους μεγαλύτερους της εκπροσώπους, που θα αναλύσουμε την επόμενη φορά. Κατά τυχαία σειρά, οι πιο ”βασικές” μορφές τέχνης, είναι η Μουσική, η Λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες και η φωτογραφία.

-Σε ποιον απευθύνεται;

ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Καθημερινά, ερχόμαστε σε επαφή με τον έναν ή άλλον τρόπο με κάποια μορφή τέχνης. Από κάτι πολύ απλό και κάπως αφηρημένο, όπως το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση μέχρι κάποια υλικά, όπως μια αφίσα στο δρόμο, ένα άρθρο, ένα βιβλίο. Επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία μας και παίζει σχεδόν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μας με έμμεσο τρόπο. Από την αρχιτεκτονική του σπιτιού ή του γραφείου σου έως τον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένη και χαραγμένη η πένα που γράφεις, συναντάς την τέχνη. (σοβαρά τώρα, ποιος γράφει με πένα;)

-Για ποιά στιγμή της ημέρας;

ΓΙΑ ΚΑΘΕ. Όταν κάποια στιγμή είσαι χαρούμενος, σου αρέσει να ακούς μουσική, να ζωγραφίζεις, σχεδιάζεις και αυτό σε κάνει να χαίρεσαι ακόμα περισσότερο. Κάνεις κάτι δημιουργικό και νιώθεις λίγο πιο ολοκληρωμένος. Από την αντίπερα όχθη τώρα, όταν είσαι σε μια διάθεση φθίνουσας κατάστασης, τι κάνεις; Ακριβώς το ίδιο! Ακούς μουσική, ζωγραφίζεις, σχεδιάζεις, διαβάζεις και νιώθεις καλύτερα, εκφράζεις όσα δεν μπορείς, εκεί. Είναι το καταφύγιο, η θαλπωρή, η συντροφιά. Εν ολίγοις, από ένα κάπως ουδέτερο πρίσμα, τέχνη, είναι η δημιουργική έκφραση που αποτυπώνεται μέσα από το έργο του καλλιτέχνη. Από αυτήν του την έκφραση, μπορείς να καταλάβεις τις περισσότερες των φορών, σε τι ψυχική κατάσταση βρίσκεται εκείνη την περίοδο και να δεις τον κόσμο και τα δρώμενα από τη δική του σκοπιά. Την επόμενη φορά, θα αναλύσουμε κάποια παρακλάδια της τέχνης, όπως το θέατρο, η μουσική και η φωτογραφία.

Συγχαρητήρια! Μόλις ήρθες σε επαφή με ένα είδος τέχνης και να είσαι σίγουρος πως μέχρι να αποκοιμηθείς το βράδυ, θα έρθεις πολλές ακόμα φορές απέναντι της. Αγκάλιασε την, αγάπησε την. Άνοιξε την καρδιά σου σε εκείνη, εκφράσου! Είσαι και εσύ ένας καλλιτέχνης! Που ίσως δεν έχει ακόμα βρει την κλίση του.

© 2015, Μιχάλης Βούρκος. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr