To Connect Athens ετοιμάζεται να σπάσει το Ρεκόρ Γκίνες…

Η Αθήνα αντιστέκεται και στέλνει μήνυμα για την κλιματική αλλαγή!

Στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναΐκό Στάδιο, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, από τις 2.00 έως τις 5.00 μμ κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο μωσαϊκό (λογότυπο) από ανακυκλώσιμα υλικά έκτασης 350 τ.μ., επίτευξη που θα αποτελέσει παγκόσμιο ρεκόρ Guinness!

Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κέντρου Νέων CONNECT ATHENS και διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Καλούμε όλους τους πολίτες μας να συμμετάσχουν φέρνοντας ανακυκλώσιμα υλικά (αλουμίνιο, χαρτόνι, πλαστικό) λευκού ή μαύρου χρώματος για να γραφτεί το όνομά τους στο Βιβλίο Guinness!΄

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου Νέων, κ. Χρυσαφίνης: “Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου είναι μία μέρα όπου όλοι οι πολίτες της Αθήνας μπορούν να δείξουν ότι έχουν φωνή και να στείλουν ένα παγκόσμιο, μαζικό μήνυμα”

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα εξελίσσονται παράλληλες δράσεις όπως D.I.Y εργαστήρια, face painting, ενώ χορός και μουσική θα συνοδεύουν τη μεγάλη αυτή γιορτή.

Για περισσότερες πληροφορίες

Αθηνά Πηλιτζίδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας CONNECT ATHENS
T|F: +30 2108655039 E: connectathens@gmail.com

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή λοιπόν, πήγα μέχρι τα κεντρικά του νεοσύστατου σχετικά Κέντρου Νέων Connect Αthens στα Κάτω Πατήσια, όπου συνομίλησα με δυο μέλη, τον Μιχάλη Σαρίκο και τον Αντώνη Μπέρτο, σχετικά με το Connect και το Guiness event και πολλά ακόμη…

– Τι είναι το Connect Athens;
M : Το Connect Athens είναι ένα κέντρο νέων που συνδυάζει εκπαίδευση, διασκέδαση και επαγγελματική αποκατάσταση. Μέσω ενός προγράμματος που τρέχουμε τώρα, το Job Club, ουσιαστικά βοηθάμε τα μέλη μας να φτιάξουν το βιογραφικό τους, να αναπτύξουν skills για interviews και έπειτα τους βρίσκουμε δουλειά σε επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε. Επίσης, connect σημαίνει όλη μέρα πάρτι. Έχουμε πινγκ πονγκ στον χώρο, κάνουμε events ανά βδομάδα ανάλογα με την ημέρα (π.χ. παγκόσμια ημέρα ειρήνης, μουσικής κτλ), έχουμε μουσικές ομάδες, αθλητικές ομάδες, όπως οι ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ, που τώρα μάλιστα θα κατεβούμε και σε πρωτάθλημα.

– Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε αυτό το Κέντρο Νέων;
M : Αυτό ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία ξένων εθελοντών που είχαν έρθει με το πρόγραμμα Erasmus. Άρχισαν να κάνουν κάποιες δράσεις, όπως εθελοντισμό, οικολογικά σχέδια και καθαρισμούς. Είδαμε ότι υπήρχε ανάγκη συμμετοχής, υπήρχε κόσμος που ερχότανε. Καταλάβαμε ότι υπάρχει ανάγκη από τους νέους να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι δημιουργικό και έτσι άρχισε να υπάρχει ως ιδέα και σιγά σιγά με τη δωρεά από έναν δημότη που μένει από πάνω το φτιάξαμε.

– Με τι ασχολείστε και πώς αποφασίσατε να γίνετε μέλη του Connect;
Α : Είμαι ο Αντώνης Μπέρτος και είμαι ψυχολόγος. Είμαι 37 ετών. Eδώ έχω αναλάβει τη συμβουλευτική νέων ανθρώπων 18 – 30 ετών, πηγαίνει πάρα πολύ καλά και το όμορφο εδώ είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ νεανικό χώρο, όπου κάνουμε διάφορες δραστηριότητες σε σχέση με το χοροθέατρο, το θέατρο, τη μουσική, οικολογικές δράσεις… Πρόκειται για κάτι διαφορετικό και πρωτοποριακό και για αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι και περιμένουμε τον κόσμο να το αγκαλιάσει. Είμαι 8 μήνες στο Connect.

Μ : Εγώ ήρθα στην Αθήνα από την Ξάνθη για να σπουδάσω εργοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Είμαι 20 χρονών. Έμαθα το IASIS όπου ήθελα να κάνω πρακτική και δούλεψα για λίγους μήνες σε μια δομή για πρόσφυγες. Τα παιδιά εκεί μου μίλησαν για το project του Connect και άρχισα να διδάσκω μαθήματα κιθάρας ως εθελοντής και αργότερα άρχισα να δουλεύω στο Connect.

– Τι ακριβώς θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο, στις 13 Οκτωβρίου;
Α : Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για αυτήν τη δράση, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή! Θέλουμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, να έρθει, να συμβάλει, επειδή τα πράγματα έχουν αλλάξει και το έχουμε δει με όλες αυτές τις καταστροφές που συμβαίνουν και στον τόπο μας αλλά και σε όλη τη γη. Πλέον η ανακύκλωση, ο οικολογικός τρόπος ζωής πρέπει να μπει στις συνήθειές μας. Όλο αυτό θα το κάνουμε με έναν τρόπο επαναστατικό και χαρούμενο!

Μ : Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το Connect Athens θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ guiness για το μεγαλύτερο οικολογικό μωσαϊκό!

– Τι μήνυμα θέλετε να διαδώσετε με αυτό το event;
Μ : Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Αθήνα. Πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να λειτουργούμε οικολογικά, γιατί βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή έρχεται φορτσάτη. Οπότε, θέλουμε να φωνάξουμε και σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει και η Αθήνα εδώ και ότι αρχίζει να νιώθει τι σημαίνει οικολογική συνείδηση.

– Πόση σημασία έχει η ανακύκλωση στις μέρες μας;
Μ : Σταδιακά φαίνονται όλο και περισσότερο στον κόσμο οι κλιματικές αλλαγές. Πας για μπάνιο π.χ. και βλέπεις πράγματα να ξεβράζονται προς τα έξω. Επομένως, καλό θα ήταν σιγά σιγά να γίνεται “σωστή” ανακύκλωση. Πρέπει να πλένουμε τα υλικά, ώστε να είναι έτοιμα για ανακύκλωση και να διευκολύνεται και η διαδικασία, διότι μετά ξοδεύεται πολύς χρόνος στα εργοστάσια.

– Πόση σημασία έχει ο εθελοντισμός στις μέρες μας;
Μ : Εθελοντισμός είναι δύσκολη λέξη. Πολλοί το παρεξηγούν γιατί λένε ότι σε πιάνουν κορόιδο, δουλεύεις τζάμπα κτλ. Εθελοντισμός κυρίως είναι κάτι που γεμίζει εσένα, βρίσκεις ένα ενδιαφέρον. Θεωρείς ότι είσαι ευαισθητοποιημένος προς τους πρόσφυγες ή τα ανήλικα παιδιά και αισθάνεσαι την ανάγκη να τα βοηθήσεις. Μπορεί να μην μπορείς να βοηθήσεις από τη δουλειά σου, άρα ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος να δώσεις ένα χέρι βοηθείας σε άτομα που δεν μπορείς υπό κανονικές συνθήκες να τα βοηθήσεις.

– Τι άλλο ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;
Μ : Αυτήν την περίοδο έχουμε δώσει το 100% για το Guiness στις 13 Οκτωβρίου, αν και τρέχουμε και άλλα πράγματα παράλληλα. Άλλο ολοκληρωμένο κέντρο νέων στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποια σαν σωματεία, σαν παρέες, αλλά κάτι τόσο ολοκληρωμένο που συνδυάζει εκπαίδευση, συμβουλευτική ψυχολογία, επαγγελματική αποκατάσταση και διασκέδαση δεν υπάρχει. Θέλουμε να δείξουμε έτσι ότι υπάρχουμε και εμείς. Επιπλέον, σίγουρα θέλουμε να προμοτάρουμε την οικολογική συνείδηση για την οποία ήμασταν ήδη ευαισθητοποιημένοι πριν τη δημιουργία του connect. Το κάνουμε και για τον εαυτό μας δηλαδή… Τρέχουμε και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να υπάρχουν ανταλλαγές για εκπαιδεύσεις που κάνουμε στο εξωτερικό μέσω Erasmus και άλλων προγραμμάτων.

– Γιατί αξίζει ένας νέος να γίνει μέλος του Connect;
Α : Πολύ ωραία ερώτηση! Μέσα στον ίδιο χώρο κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα, οπότε έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικά κομμάτια του εαυτού σου, το ακτιβιστικό, το καλλιτεχνικό, το κομμάτι της στήριξης των ευπαθών ομάδων… Θέλουμε δηλαδή τους νέους ανθρώπους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους από πολύ νωρίς, γιατί συνήθως σε όλες τις δουλειές, τα πανεπιστήμια και ως χώρα, ως Ελλάδα, έχουμε μια υπερπροστατευτικότητα και τείνουμε να γίνουμε 30 χρονών, για να αυτονομηθούμε. Αυτό οφείλεται κυρίως στους μεγαλύτερους ανθρώπους, στους γονείς και στον φόβο του αποχωρισμού.

Μ : Μου αρέσει αυτή η ερώτηση! Αρχικά, εμείς θέλουμε νέους που έχουν όρεξη. Αν θέλει κάποιος μπορεί να έρθει να μας επισκεφθεί και να αράξει εδώ αλλά εμείς στοχεύουμε στους δημιουργικούς νέους, σε αυτούς που έχουν διάθεση να βοηθήσουν για το περιβάλλον, για άτομα με δυσκολίες ή κοινωνικές ομάδες. Είναι ό, τι καλύτερο αυτό! Εμείς συνέχεια τρέχουμε, όλη μέρα διοργανώνουμε δράσεις. Θέλουμε νέους που είναι γεμάτοι ενέργεια.

– Τρεις λέξεις που συνοψίζουν τις ιδέες του Connect.
Μ : Εθελοντισμός, αλληλοϋποστήριξη και ενέργεια. Και εμείς βοηθάμε άτομα και αυτά μας βοηθάνε. Τα μέλη μεταξύ τους και οι εθελοντές βοηθιούνται. Έρχεται ένα παιδί και γνωρίζει καινούρια άτομα, βοηθάμε στην ουσία στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης, η οποία καλώς ή κακώς έχει χαθεί με το networking. Σε ό, τι κάνουμε, επίσης, δίνουμε το 100% της ενέργειάς μας ως εργαζόμενοι, αλλά κάνουμε και τα πάρτι μας, υπάρχει ζωντάνια.

Συνέντευξη: Γιάγκος Πλατής

© 2018 – 2020, Athens Vibe Crew. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr

Filed under Uncategorized

Το Athens Vibe είναι άνθρωποι, είσαι εσύ, εγώ, ο δίπλα σου, νέοι άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για να προσπαθήσουν. Με διάθεση να πάμε κόντρα στην γκρίζα εποχή που διανύουμε ερχόμαστε με φρέσκες προτάσεις και ιδέες για την πόλη που αγαπάμε να μισούμε: την Αθήνα!