Το τέρας της ζήλιας…

από την Αλεξάνδρα Παυλέτση

Φυσικά υπάρχει και η ζήλια που δρα θετικά με την έννοια του θαυμασμού ή την επιθυμία να βρεθούμε στην προνομιακή θέση κάποιου άλλου. Όμως, όταν ξεφεύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια, τότε μιλάμε για τη ζήλια – είτε ερωτική, είτε όχι – που σχετίζεται με τον φόβο, την καχυποψία, τον εγωισμό, την κτητικότητα και την εκδικητικότητα.

Η ζήλια μπορεί να εμφανιστεί ανάμεσα σε ζευγάρια, σε γνωστούς, συγγενείς, φίλους, αλλά και αδέλφια, ειδικά από τα μεγαλύτερα προς τα μικρότερα. Συναντάται, επίσης, σε σπάνιες περιπτώσεις ανάμεσα σε γονέα και παιδί. Η ζήλια εμφανίζεται παντού, αλλά αλλάζει από κοινωνία σε κοινωνία και εκδηλώνεται κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η ζήλια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και δικαιολογημένη, αν το άλλο άτομο φαίνεται ανειλικρινές, δίνει διπλά μηνύματα ή αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί μετά από καιρό.

Η αδικαιολόγητη, όμως, ζήλια προέρχεται από τις ανασφάλειες του ίδιου του ατόμου και συμβαίνει ανεξάρτητα από τον σύντροφο που έχει. Το ζηλότυπο άτομο, ζηλεύει πάντα στις σχέσεις του, είτε με αφορμή είτε χωρίς. Επίσης, έχει παράλογες απαιτήσεις και στερεί την προσωπική ελευθερία  του άλλου ατόμου ή του ίδιου. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που βρίσκονται στη φάση του έρωτα παρουσιάζουν στοιχεία κτητικότητας.

zileia photo 2

Τα άτομα που ζηλεύουν αδικαιολόγητα είναι καχύποπτα για τη συμπεριφορά του άλλου άτομου προς κάποιο άλλο πρόσωπο. Νιώθουν πως απειλούνται, είτε συναισθηματικά, είτε σεξουαλικά, είτε κοινωνικά από τα αθώα γεγονότα. Συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους υπόλοιπους και κατά βάθος νιώθουν ότι υστερούν. Χαρακτηρίζονται από σύμπλεγμα κατωτερότητας.

Τα ζηλότυπα άτομα, παρόλο που έχουν υπερβολικά και παράλογα αιτήματα από το άλλο άτομο, πιστεύουν ότι είναι απόλυτα λογικά. Όταν δε γίνεται αυτό που θέλουν, θυμώνουν και πολλές φορές συμπεριφέρονται σαν παιδιά. Όσο πιο ελκυστικός γίνεται ο σύντροφος τους, τόσο πιο άβολα νιώθουν. Νιώθουν όλο και πιο ανίκανοι να ανταγωνιστούν όλους όσους θα φλερτάρουν το σύντροφο τους. Ο ανταγωνισμός και η πιθανή απώλεια του συντρόφου τους γίνεται έμμονη ιδέα.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των ζηλότυπων ατόμων είναι η κτητικότητα, καθώς θεωρούν τους συντρόφους τους ιδιοκτησία τους, την οποία μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Στην καθημερινότητα  τους, συνήθως, γίνονται αφόρητοι και ενοχλητικοί, σαν ένα παιδί που γκρινιάζει ή ουρλιάζει γιατί πιστεύει ότι πρέπει να αποκτήσει αυτό που θέλει με οποιοδήποτε κόστος. Παράλληλα, ο ζηλόφθονος άνθρωπος θέλει να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης κάποιου πράγματος, ο καλύτερος σε κάτι ή το μοναδικό άτομο σε μια συγκεκριμένη σχέση ή θέση. Μάλιστα, αισθάνεται εξαιρετικά άβολα μέχρι να συμβεί αυτό. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, αφού η αγάπη για τον εαυτό τους εξαρτάται από την αγάπη που θα τους δείξουν οι άλλοι. Αυτό σημαίνει ότι, αν οι άλλοι τον απορρίψουν, νιώθει ένα «τίποτα».Τα ζηλότυπα άτομα απαιτούν συνεχές ενδιαφέρον και επιδοκιμασία.

zileia photo 3

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η ζήλια να αποβεί λειτουργική, δηλαδή να βοηθήσει να ξεκαθαριστούν αδιευκρίνιστα θέματα στη σχέση. Γίνεται πρόβλημα, αντίθετα, όταν εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της. Η υπερβολική ζήλια μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη σχέση αλλά και για την ψυχική υγεία του ατόμου. Τις περισσότερες φορές, ακόμα και το ίδιο το άτομο έχει κουραστεί από τη συμπεριφορά του.

Πηγή

© 2015 – 2019, Μιχάλης Βούρκος. All rights reserved. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή χωρίς άδεια από το athensvibe.gr